Σε διαβεβαιώσεις ότι η ΔΕΗ δεν θα αυξήσει τα τιμολόγιά της προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας μέσω ενημερωτικού σημειώματος, «δίνοντας γραμμή» στη διοίκηση της ΔΕΗ για το πώς θα πρέπει να χειριστεί όχι μόνον το έξτρα κόστος που επωμίζεται λόγω της πρόσφατης ρύθμισης για τις ΑΠΕ αλλά και συνολικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή.
Ετσι, μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ, την Παρασκευή, ότι δεν θα αυξήσει τα τιμολόγιά της ήλθε χθες και το σημείωμα του υπουργείου που υπογραμμίζει τη δέσμευση της επιχείρησης. Μία δέσμευση που δόθηκε αφού ένα από τα ανώτερα στελέχη της στη Βουλή είχε δηλώσει, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ ότι «το υποζύγιο ΔΕΗ δεν αντέχει άλλο.... και το πιθανότερο από όλα είναι ότι θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές».
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα περιθώρια της ΔΕΗ είναι τεράστια και τονίζει πως δεν είναι ανυπέβλητα τα σημερινά προβλήματα, όπως πχ οι ληξιοπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες κατά πληροφορίες υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ, αρκεί να επιλεγούν οι σωστές κινήσεις.
Επίσης υπερασπίζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις ΑΠΕ, η οποία μετακυλίει στους προμηθευτές ενέργειας το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ ( πρώην τέλος ΑΠΕ), ένα κόστος που ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στη Βουλή πως για το 2016 θα φθάσει στα 34 εκατ. ευρώ. Η ΓΕΝΟΠ υπολογίζει το ίδιο κόστος για το 2016 σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ αμφισβητεί μεγέθη που έχουν αναφερθεί όπως τα 6 ευρώ/ Mwh και δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο ότι το τελικό μεγεθος θα προκύψει με βάση τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, μετά από αντικειμενική μελέτη κια διαβούλευση όλων των ενδιαρερομένων μερών.
Με τον νέο νόμο, όλοι οι προμηθευτες ηλεκτρισμού (ΔΕΗ και τρίτοι πάροχοι) υποχρεώνονται να πληρώνουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ τη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) βάσει της οποίας αγοράζουν την ενέργεια στη χονδρική αγορά και την τιμή που θα είχε η ΟΤΣ αν δεν εισέρεαν οι ΑΠΕ στο σύστημα και υποχρώνονταν να λειτουργήσουν οι πιο ακριβές από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής.
Με το νέο σύστημα ένα μέρος του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο σήμερα καλύπτεται ως ένα βαθμό από το ΕΤΜΕΑΡ, περνά στις ανταγωνιστικές χρεώσεις
Υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να απορροφήσει το κόστος αυτό -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- το υπουργείο ευελπιστεί πως και οι άλλοι προμηθευτές θα ακολουθήσουν, λόγω του ανταγωνισμού.
Αναφερόμενο στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, το υπουργείο κάνε έμμεση αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αναφέροντας ότι αποτελούν πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας και επισημαίνει το πρόγραμμα των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για την εξόφλησή τους. Ως προοπτική για τη ΔΕΗ «βλέπει» την εξωστρέφεια και την επέκταση , τις συμπράξεις με άλλους ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, εκτιμώντας ότι «η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες αντί να κυριαρχεί σε μία κατά 100%».