Την ολοκληωση μέσα στο 2021 και των δύο φάσεων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ζητά η ΡΑΕ απο τον ΑΔΜΗΕ, επιδιώκοντας την επίσπευση του έργου.
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι σχετικοί όροι περιλαμβάνονται στην πρόσφατη απόφαση της οομέλειας της ΡΑΕ, με την οποία εγκρίθηκε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, για την περιόδο 2017-2026
Για την πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης, η ΡΑΕ ενέκρινε την κατασκευή του έργου όπως προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, ενώ για τη δεύτερη, Φάση ΙΙ, η Ρυθμιστική Αρχή ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει φέτος η εκπόνηση της μελέτης βυθού και να επισπευστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, το οποίο εντάσσεται στα έργα της πρώτη τριετίας.
Σκοπός είναι η Φάση ΙΙ του έργου να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του 2021 και στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ καλείται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μειωθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Παράλληλα θα πρεπει να διευρευνήσει και τις συνέργειες και τις συνργασίες που μπορούν να προκύψουν σε σχέση με το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τον καταναλωτή.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ΡΑΕ στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είναι επίσης ότι ζητεί να χαρακτηριστεί ως 'Eργο Μείζονος Σημασίας, με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Μεταφοράς και ως έργου γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και καλεί τον ΑΔΜΗΕ να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του. .
Σε σχέση με την τρίτη φάση της διασύνδεση των Κυκλάδων η ΡΑΕ ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ να εξετάσει από κοινού με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) την αναγκαιότητα επίσπευης της ολοκληρωση της Γ! Φάσης του έργου, εκπονώντας μελέτη κόστους -οφέλους, που θα λαμβάνει υπόψη τις διασυνδέσεις των άλλων νησιών των Κυκλάδων.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ενισχύει την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στον νησί και ταυτόχρονα εξοικονομεί κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μίας χρέωσης που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι ΥΚΩ καλύπτουν τη διαφορά ανάμεσα στο υψηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεδμένα νησιά, όπου το μόνο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής είναι το ντίζελ και το χαμηλότερο κόστος στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου τα τιμολόγια να είναι ενιαία σε όλη τη χώρα και να μην επωμίζονται οι κάτοικοι των νησιών με υψηλές χρεώσεις για την κάλυψη του κόστους του ντίζελ..
Η Κρήτη, στην οποία σήμερα αναλογεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των ΥΚΩ, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και πρόβλημα επάρκειας ρεύματος, ιδαίτερα το καλοκαίρι με τον τουρισμό. Με τη διασύνδεση εκτιμάται οτι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί καλύτερα το δυναμικό των ΑΠΕ, καθώς το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά της Κρήτης στο ηπειρωτικό σύστημα.