Πέντε προαπαιτούμενα στον τομέα της Ενέργειας θα πρέπει έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση πριν την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Τη λίστα των “ενεργειακών υποχρεώσεων” προς τους θεσμούς συμπληρώνει μία σειρά άλλων προαπαιτουμένων, άλλα δέκα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στα εργασιακά. .
Ηδη το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν επισπεύσει μία σειρά από ρυθμίσεις, προκειμένου να περιορίσουν τις όποιες εκκρεμότητες μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 9ης Σεπτεμβρίου. Στις βασικές εκκρεμότητες παραμένουν ωστόσο οι συμβάσεις της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, αλλά και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες το υπουργείο δηλώνει ότι όλα θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτικότερα, το “πακέτο” για το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Μαίου, στον τομέα της Ενέργειας περιλαμβάνει:
1) Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 η ΡΑΕ να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.
2) Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
3) Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ' ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.
4)Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθ' ενός.
5) Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να υποβάλει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).
Το νέο καθεστώς για τις ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου, ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή προχωρεί με βάση τις συμφωνημένες διαδικασίες και προωθήθηκαν μία σειρά από ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Εκκρεμεί πάντως η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αναθεώρηση των ποσοτήτων αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ, καθώς και η εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ προς τη διοίκηση να συνάπτει συμβάσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία γενική συνέλευση της ΔΕΗ έχει αναβάλει για επόμενη γενική συνέλευση - η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί- τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού με την “Αλουμίνιον της Ελλάδος”.
Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας αναφέρουν τέλος ότι, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες όλες οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), που αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για το “σπάσιμο” του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη φθηνή ηλεκτροπαραγωγή.