Mερίδιο αγοράς γύρω στο 10% -12% επιχειρεί να «ξεφορτωθεί» απ' ευθείας η ΔΕΗ με το αίτημά της να μην συνυπολογίζεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στην Υψηλή Τάση στο ποσοστό που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ στην αγορά.
Πρόκειται για ένα αίτημα που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες, εν όψει της αξιολόγησης και της υποχρεώσης που έχει αναληφθεί για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά κατά 20% ως το 2017, δηλαδή μέσα στους επόμενους 4 μήνες.
Εξαίρεση από τον συνυπολογισμό στο μερίδιό της στη λιανική έχει ζητήσει και για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Η ΔΕΗ θεωρεί ότι, οι βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση, που είναι και η πρώτη ομάδα πελατών που απέκτησε το δικαίωμα να απεεθύνεται σε τρίτο πάροχο, δεν αλλάζουν προμηθευτή επειδή αδυνατούν να βρουν φθηνότερο ρεύμα , έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι συνθήκες στην αγορά σήμερα.
Οπως ανακοίνωσε προχθές με 53 από τις εταιρίες αυτές έχει υπογράψει συμβάσεις προμήθειας, στο πλασίο και των ευρωπαικών κατευθύνσεων γαι τη σύναψη συμβάσεων με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες κατόπιν διαπραγμάτευσης.
Συνολικά οι 61 μεγάλοι πελάτες που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση απορρόφησαν τον Ιούλιο 549.696 Mwh, περίπου το 11% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού και στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου απορρόφησαν 3.643.982 Mwh, περίπου το 12% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Εντωμεταξύ, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης απο τους λιγντικούς και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, με τιμή εκκίνησης σύμφωνα με πληροφορίες τα 37,35 ευρώ ανά Mhw, περίπου 1 ευρώ κάτω από την τιμή που είχε προτείνει η ΡΑΕ.
Η σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας με τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης είναι έτοιμη, ενώ αύριο, Παρασκευή, λήγει η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τον «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προιόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας » (ΝΟΜΕ).
Οι δημοπρασίες θεωρούνται το βασικό μέσο για να μειώσει η ΔΕΗ το μερίδιό της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο στα τέλη Ιουλίου ήταν 90,26% και πρέπει σταδιακά να πέσει κάτω από το 50% το 2020.