Μεταξύ 12-16 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπογραφεί το MOU με τη CMEC για τη νέα μονάδα, ένα προτζεκτ της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις επενδύσεις στα ορυχεία θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.
Mε την κινεζική εταιρία CMEC σχεδιάζει να συμπράξει η ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, τη Μελίτη ΙΙ. Στο νέο σχήμα θα συμμετάσχει και η εταιρία «Ακτωρ», η οποία έχει εκμισθώσει τα λιγνιτωρυχεία της Βέυης, τα οποία θα τροφοδοτούν τη νέα μονάδα.
Οπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, μεταξύ 12-16 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με τη CMEC για τη νέα μονάδα, ένα προτζεκτ της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις επενδύσεις στα ορυχεία θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.
Η CMEC, China Machinery Engineering Corporation, είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ιδαίτερα θερμικών, με παρουσία και στο εξωτερικό. Μία, μάλιστα από τις μεγαλύτερες αγορές, όπου δραστηριοποιείται είναι η Τουρκία.
Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγντικής μονάδας στη Μελίτη, στο πλαίσιο της υλοποίησης τουέργου σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρίας, στην οποία θα μετέχουν η ΔΕΗ, η εταιρία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγντιρωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν εδώ και μήνες σε επαφές με τον κινεζικό κολοσό για το όλο θέμα και μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε υπογράψει « Νon Disclosure Agreement» (σύμφωνο εμπιτστευτικότητας} με τον πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun, στο πλαίσιο της πρόσφατη επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Με τη νέα μονάδα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγντικής παραγωγής με υπερσύγχρονο εργοστάσιο, βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ετσι σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγντικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό απούπωμα.