Στον απόηχο της συμφωνίας, που υπέγραψαν χθες Κύπρος και Αίγυπτος, η οποία προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού, από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προς την Αίγυπτο, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, θα έχουν στις 11.00 οι Εκτελεστικοί Διευθυντές των εταιρειών Noble, Shell και Delek.
Σύμφωνα με το Sigmalive, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Αναμένεται να τεθούν οι απόψεις του Υπουργείου Ενέργειας και της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης, που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες, μετά και την ένταξη της Shell στην κοινοπραξία.
Το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» είχε κατατεθεί το Μάρτιο του 2015 και είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Ενέργειας για την τελική διαμόρφωσή του.
Η ένταξη της BG, που εξαγοράσθηκε από τη Shell, στην κοινοπραξία με 35% στο τέλος του 2015 άλλαξε τα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος και τερματικό υγροποίησης στο Ιτκού της Αιγύπτου, το οποίο υπολειτουργεί, επειδή δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου.
Αυτό αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Όταν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής ολοκληρωθεί οι εταιρείες Noble, Shell και Delek θα το υποβάλουν για τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η προβλεπόμενη παραγωγή του κοιτάσματος «Αφροδίτη» καθορίζεται στα 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως.
Το ποσοστό της Κυπριακής Δημοκρατίας θα φτάνει στο 70%.
Στα 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις, που απαιτούνται, για τις εγκαταστάσεις ανάπτυξης του κοιτάσματος και τους αγωγούς προς Αίγυπτο και Κύπρο.
Την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου.
Έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τα σχέδια ανάπτυξης του κοιτάσματος«Αφροδίτη», καθώς και για τα δεδομένα, που προκύπτουν μετά τον Γ’ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων στο Κυπριακό και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.