Πραγματοποιείται σήμερα η ημερίδα για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού ((ΝΟΜΕ), που διοργανώνει η ΡΑΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προιόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Η διαβούλευση, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου
Στην ημερίδα ο ΛΑΓΗΕ ( Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού) θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νέου κώδικα και αναμένεται να τεθούν επι τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των οποίων ποιοί ακριβώς θα είναι οι συμμετέχοντες, θέματα όπως το ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασίες κλπ.
Το χρονοδιάγραμμα πάντως είναι αρκετά πιεσμένο, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη, πιλοτική δημοπρασία είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
Ο Λειτουργός της Αγοράς θα πρέπει ως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει παραδώσει την τελική του εισήγηση προκειμένου η ΡΑΕ να εκδώσει ως το τέλος του μήνα τη σχετική απόφαση και να διεξαχθεί η δημοπρασία.
Με βάση το νόμο, «δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές που διαθέτουν άδεια προμήθειας και είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο που θα τηρεί ο ΛΑΓΗΕ Οι Βιομηχανικοί Καταναλωτές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές στις δημοπρασίες για προϊόντα ΝΟΜΕ, ώστε να αποκτούν ηλεκτρική ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Αυτό δεν δύναται να παρεμποδίζει Εναλλακτικούς Προμηθευτές που έχουν ή αναπτύσσουν διακριτή επιχειρηματική δραστηριότητα παροχής ενέργειας στη λιανική αγορά από το να συμμετέχουν στις δημοπρασίες για προϊόντα ΝΟΜΕ».
Το ερώτημα για πολλούς είναι τί θα γίνει αν μεγάλες βιομηχανίες, μέσω ενός νέου εταιρικού σχήματος – διακριτού, όπως ορίζει ο νόμος, εγγραφούν στο Μητρώο του ΛΑΓΗΕ και αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια των δημοπρασιών, με σκοπό πχ να την μεταπουλήσουν σε βιομηχανικές μονάδες. Αν απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες για τον σκοπό αυτό, είναι πολύ πιθανόν να περιοριστεί σημαντικά το κομμάτι της πίτας που θα μείνει για τις υπόλοιπες εταιρίες και κυρίως για την τμήματα εκείνα της λιανικής που παρουσιάζουν σήμερα τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, περί τιμής εκκίνησης τα 37,35 ευρώ/MWh προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια ορισμένων εναλλακτικών παρόχων, καθώς θεωρούν ότι είναι αρκετά υψηλή, αν και ελαφρώς χαμηλότερη από τα 38,5 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η ΡΑΕ. Η σχετική υπουργική απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και δεν αποκλείεται η τιμή να μεταβληθεί, αν και δύσκολα η ΔΕΗ θα μπορούσε να δεχθεί πιο χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον νόμο, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που θα διατεθεί μέσω δημοπρασιών, θα είναι για το 2016 ίση με το 8% του συνολικού όγκου της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά το προηγούμενο έτος, για το 2017 ίση με το 12%, για το 2018 ίση με το 13% και για το 2019 επίσης ίση με το 13%.