Σε άτυπη καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για την τιμολόγηση των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της επιχείρησης, έχει προχωρήσει η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωσή της για τις επισκέψεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκη στις Βρυξέλλες.
Στις συναντήσεις που είχε με επιτελικά στελέχη των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της ΕΕ ο κ Παναγιωτάκης κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει αν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η τιμολόγηση των δημοπρασιών, ιδιαίτερα αν η τιμή εκκίνησης απέχει σημαντικά από την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά. Υποστηρίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί σταυροειδή επιδότηση των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, πράγμα «το οποίο ιδιαίτερα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα πρέπει να αξιολογήσει αν είναι συμβατό με την ευρωπαική νομοθεσία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει τα ΝΟΜΕ – μέτρο που επιβάλλεται από τη συμφωνία με τους δανειστές και η εφαρμογή του περιγράφεται αναλυτικά στον εφαρμοστικό νόμο με τα προααπαιτούμενα- καταστροφικά για τη ΔΕΗ
Αυτό που «καίει» τη ΔΕΗ είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, καθώς οι ιδιωτικές εταιρίες ζητούν να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και αντίθετα η ΔΕΗ όσο το δυνατόν πιο ψηλά, γα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής. Φαίνεται πως η τιμή των 37,35 ευρώ/MWh που έχει ριχθεί στο τραπέζι από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας δεν ικανοποιεί την επιχείρηση, η οποία σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις.
Ισως αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε τη χθεσινή ημέρα για να δημοσιοποιήσει τις επισκέψεις του επικεφαλής της επιχείρησης στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Άλλωστε, την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, λήγει η δημόσια διαβούλευση για τον νέο κώδικα των δημοπρασιών και το χθεσινό «μανιφέστο» αποτελεί κατά ένα τρόπο δημοσιοποίηση των θέσεων που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον διάλογο.
Δεδομένου πάντως ότι τα ΝΟΜΕ έχουν επιβληθεί στη ΔΕΗ από την ΕΕ, με την ιδιότητά του μέλους του κουαρτέτου των θεσμών, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της άτυπης καταγγελίας Παναγιωτάκη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και μάλιστα πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την τιμολόγηση των δημοπρασιών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ζητεί ακόμα να υπάρξει συγκεκριμένος ορίζοντας για τον τερματισμό των ΝΟΜΕ (sunset clause), ο οποίος να συνδέεται με την γρήγορη εφαρμογή του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model).
Αντιπροτείνει τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών προμήθειας με μεγάλες ομάδες καταναλωτών από όλες τις κατηγορίες πελατών, που θα διατεθούν στον ανταγωνισμό και επισημαίνει ...με νόημα ότι τα στελέχη της ΕΕ άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση αυτή, καθώς φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά φέρουν τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να θέλει να παγώσει το όλο σχέδιο. Τέλος, επέμεινε στο αίτημα να εξαιρεθούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και οι καταναλωτές της Υψηλής Τάσης από τον υπολογισμό στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020, από λίγο πάνω από το 90% σήμερα.