Tiς προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τον ΔΕΣΦΑ ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λήξης της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει για την εξαγορά της εταιρίας, είναι διατεθειμένη να περιμένει η Socar, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του προέδρου της Rovnag Abdllayev.
“Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν οι αλλαγές στη διαδικασία του διαγωνισμού αντιβαίνουν τον νόμο, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ δεν θα έχει σημασία. Ζητήσαμε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά καμία εξήγηση δεν δόθηκε” δήλωσε ο κ. Abdullayev, από το Μπακού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Το τίμημα δεν αλλάζει, ούτε η επίμαχη νομοθετική παρέμβαση για τη μεθοδολογία υπολογισμού της ανάκτησης εσόδων του ΔΕΣΦΑ, ούτε η υποχρέωση της Socar να μεταβιβάσει το 17% των μετοχών από το 66% που θα αποκτήσει με την εξαγορά. ‘Οπως είπε, όλα τα θέματα αυτά συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι επέμειναν ότι η πώληση πρέπει να προχωρήσει κανονικά. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι το δημόσιο θα κινηθεί και νομικά σε περίπτωση βλάβης των συμφερόντων του.
Το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο πλευρών προκλήθηκε μετά την νομοθετική ρύθμιση για τη μεθοδολογία, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, καθώς μειώνει σημαντικά τα προσδοκώμενα έσοδα της Socar. Oι Aζέροι θεωρούν ότι η παρέμβαση αυτή αποτελεί αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, θέση που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.
Κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του υπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με μία μεγαλύτερη συμμετοχή της ιταλικής Snam, της εταιρίας στην οποία η Socar έχει συμφωνήσει να μεταβιβάσει το 17%.
Φαίνεται ότι για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει κάποιες διαβουλεύσεις με τους Ιταλούς, οι οποίοι σε πρώτη φάση πάντως έδειξαν να συντάσσονται με τη Socar στο αίτημα να μειωθεί το τίμημα, αφού μειώνονται τα προσδοκώμενα έσοδα, λόγω της αλλαγής στη μέθοδο υπολογισμού.
Το τίμημα, βάσει του οποίου έχει “κλείσει” η εξαγορά από το 2013 , ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Από το σύνολο, τα 188 εκατ. ευρώ προορίζονται για το δημόσιο και τα υπόλοιπα για τα ΕΛΠΕ, που πωλούν το 35% των μετοχών του Διαχειριστή.