Αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ, το πρώην τέλος ΑΠΕ, αναμένεται να περιληφθούν στην τελική εκδοχή του πολυνομοοχεδίου-σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης του δανείου.
Αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ, το πρώην τέλος ΑΠΕ, αναμένεται να περιληφθούν στην τελική εκδοχή του πολυνομοοχεδίου-σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης του δανείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Στο πλαίσιο αυτό έχουν θέσει στο τραπέζι προτάσεις, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή ακόμα και το νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Στελέχη του υπουργείου δήλωναν ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν οι λύσεις αυτές, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει να αναγκαστεί τελικά να υιοθετήσει κάποιο από τα μέτρα αυτά, αν το έλλειμμα – που για φέτος υπολογίζεται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ- δεν δείξει τάσεις δραστικού περιορισμού.
Ο νόμος του Αυγούστου μεταφέρει ένα μέρος του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ στους προμηθευτές ηλεκτρισμού με τη μορφή ειδικής χρέωσης, που θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά και της «εικονικής», υψηλότερης τιμής, που θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Ο νέος μηχανισμός δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, καθώς βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το φυσικό αέριο και κυρίως τις νέες Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), που θα προέλθουν από τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων των παλαιών Εταιριών Παροχής Αερίου.
Για τις επίμαχες δημοπρασίες αερίου, που οι δανειστές ζητούν τον διπλασιασμό τους , από το 10% της συνολικής ποσότητας που διαθέτει η ΔΕΠΑ στο 20% , κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση. Το θέμα πάντως εξακολουθεί να είναι υπό συζήτηση, καθώς η ελληνική πλευρά διαφωνεί με το να δημοπραττεί η ΔΕΠΑ το 20% και μάλιστα έχει ζητηθεί η παρέμβαση των Βρυξελλών.
Αν υπάρξουν και άλλες εκκρεμότητες γύρω από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, το πιθανότερο είναι να παραπεμφθούν προς νομοθέτηση στον επόμενο γύρο, με τα ζητήματα της 2ης αξιολόγησης του Οκτωβρίου.
Μ.Π.