Στη δικαιοδοσία του νέου Υπερταμείου περνά πλέον το σύνολο της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ, δηλαδή το 51% των μετοχών, καθώς το 34% μεταβιβάζεται στην υπό σύσταση Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), ενώ το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ
Στη δικαιοδοσία του νέου Υπερταμείου περνά πλέον το σύνολο της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ, δηλαδή το 51% των μετοχών, καθώς το 34% μεταβιβάζεται στην υπό σύσταση Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), ενώ το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει εδώ και χρόνια μεταβιβαστεί.
Η μεταφορά των μετοχών της ΔΕΗ στην ΕΔΗΣ περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, που διέρρευσε χθες, για το πολυνομοσχέδιο- σκούπα με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Η προσπάθεια του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να μεταφέρει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΕΔΗΣ έχει αποτύχει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον-, καθώς οι δανειστές δεν φαίνονται κάν διατεθειμένοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό.
Ως γνωστόν, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί οι προς πώληση μετοχικές συμμετοχές του δημοσίου, ενώ στο ΕΔΗΣ περνούν οι υπόλοιπες μετοχικές συμμετοχές σε 6 ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ με στόχο την «αξιοποίηση», όρο που στη φάση αυτή δεν συνεπάγεται πώληση, χωρίς όμως στο μέλλον και να την αποκλείει, καθώς θα είναι στην ευχέρεια της διοίκησης του Υπερταμείου σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει τον προσφορότερο τρόπο αξιοποίησης.
Στο στάδιο αυτό οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ δεν περνούν στο Υπερταμείο, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της εταιρίας από τη ΔΕΗ και η μεταφορά του 51% των μετοχών στο Δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι μόλις τελειώσει η σχετική διαδικασία, τότε στην ΕΔΗΣ θα περάσει και το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, το προσχέδιο περιλαμβάνει άρθρο που απαλλάσσει τη ΔΕΗ από την προκαταβολή διαφόρων φόρων που απορρέουν για τις πράξεις μεταβίβασης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ.