Παράταση ως την Τετάρτη έδωσε χθες η ΡΑΕ στη διαβούλευση για τη νέα χρέωση υπέρ ΑΠΕ που θα πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού, σε μία κίνηση που ενδεχομένως να σχετίζεται με τις αλλαγές που επιζητούν οι δανειστές στο ΕΤΜΕΑΡ( το πρώην τέλος ΑΠΕ), καθώς επιμένουν το έλλειμμα του Ειδκού Λογαριασμού ΑΠΕ να έχει εξαλειφθεί ως το τέλος Ιουνίου 2017.
Τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχει προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας αποσκοπούν στον μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2017, παρότι η συμφωνία του Μαΐου με τους θεσμούς προβλέπει τον ισοσκελισμό του Λογαριασμού στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου χρόνου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξεταστεί από το υπουργείο μία πρόσθετη ρύθμιση για το θέμα αυτό που θα μπορούσε να κατατεθεί με τροπολογία στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ταυτόχρονα όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί έξτρα νομοθετική παρέμβαση, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεχθούν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για πιο ήπια προσαρμογή.
Η διαβούλευση της ΡΑΕ αφορά στον νέο μηχανισμό που μεταφέρει ένα μέρος του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί ένα από τα βασικά έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Ας σημειωθεί, ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα, από 1ης Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμος ο μηχανισμός για το «τέλος ΑΠΕ» των προμηθευτών.
Στις προτάσεις των δανειστών για την έγκαιρη εξάλειψη του ελλείμματος περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές με το λογαριασμό ρεύματος, ακόμα και το νέο κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ.
Εν τω μεταξύ, ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο πλέγμα αποφάσεων για τον μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.
Τέλος μία ακόμα εκκρεμότητα που θα πρέπει να ρυθμιστεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αφορά στις δημοπρασίες αερίου. Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς για το gas release. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το υπουργείο έχει προτείνει ένα συμβιβασμό στις ποσότητες αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ, δεχόμενο μία αύξηση στο 15% της συνολικής ποσότητας που διακινεί, έναντι 10% που δημοπρατεί σήμερα και του 20% που έχουν ζητήσει οι θεσμοί.