To γραφείο του πρωθυπουργού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνουν πλέον τα ηνία της διαπραγμάτευσης με τους Αζέρους της Socar με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ. Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, για τον οποίο φαίνεται ότι είχε θέσει «βέτο» η αζέρικη πλευρά, που από την περασμένη εβδομάδα επιδίωκε συνάντηση μόνον με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό.
Η Socar συμφώνησε να παρατείνει κατά ένα μήνα, ως τις 31 Οκτωβρίου την εγγυητική επιστολή για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και στο μεσοδιάστημα ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο από ελληνικής πλευράς και τον αντιπρόεδρο της Socar κ. Elshad Nasirov θα προσπαθήσει να επιλύσει το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ, μετά τη νομοθετική παρέμβαση Σκουρλέτη τον Ιούλιο.
Ηδη χθες, ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» η πρώτη τροποποίηση της ρύθμισης Σκουρλέτη, που ανοίγει ένα νέο δρόμο για τα τιμολόγια. Σήμερα η ΡΑΕ αναμένεται να αλλάξει τον κανονισμό τιμολόγησης, με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες και στις 5 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες ταρίφες.
Η αρχική ρύθμιση Σκουρλέτη, του Ιουλίου, περιόριζε από περίπου 68% σε λίγο πάνω από 23% την αύξηση των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ, εξ αιτίας της προσαύξησης που παίρνουν για την άνακτηση εσόδων της περιόδου 2006-2015. Η Socar, που υπολόγισε το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ με βάση την παλιά μέθοδο προσδιορισμού των ανακτήσιμων εσόδων, απείλησε ότι αν δεν αλλάξει ο νόμος του Ιουλίου ή δεν μειωθεί το τίμημα, θα αποχωρήσει από το deal.
Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και οι δανειστές, οι οποίοι στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον κ. Σκουρλέτη τόνισαν αφενός ότι το τίμημα δεν μειώνεται και αφετέρου ότι η ιδιωτικοποίηση, που θα αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο 188 εκατ. ευρώ, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Λέγεται μάλιστα ότι όταν ο Declan Costello, ο οποίος εκπροσωπεί την Κομισιόν στους θεσμούς, πληροφορήθηκε για την νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου, είπε στον κ. Σκουρλέτη ότι «σκότωσε την ιδιωτικοποίηση».
Πλεόν η Κομισιόν εμπλέκεται ενεργά στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων, καθώς κάθε βήμα ανάμεσα στην ελληνική και την αζέρικη πλευρά θα πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την ιταλική Snam και με την Κομισιόν. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωση και ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ σε δηλώσεις του στο αζέρικο πρακτορείο ΑPA. «Η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί στενά με την ιταλική Snam και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναζητήσει τον τρόπο για την ολοκλήρωση του deal μέσα σε ένα μήνα. Γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε η παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου της εγγυητικής επιστολής» δηλωσε ο κ. Μουσταφάγιεφ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η συνάντηση με τη διοίκηση της Socar έγινε σε θετικό κλίμα, ότι συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού. «Η Socar ανακοίνωσε την παράταση της εγγυητικής επιστολής για έναν ακόμα μήνα. Στο διάστημα αυτό θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η λύση που θα προκύψει να είναι επωφελής για όλα τα μέρη» αναφέρει η ανακοίνωση. Από την πλευρά του ο Αζέρος πρέσβης χαρακτήρισε τη συνάντηση «έντονη αλλά ειλικρινή», προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα είναι δύο χώρες- εταίροι και ότι η Αθήνα κρίνει τη Socar ως στρατηγικό εταίρο.
Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση έδωσε το παρών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενω συμμετείχαν τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος όσο και ο επικεφαλής της Socar Ελλάδος κ. Μαμαντόφ.
Τέλος, η Snam, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς του 49% του αυστριακού δικτύου αερίου, είναι η ιταλική εταιρία που έχει συμφωνήσει να αγοράσει το 17% του ΔΕΣΦΑ από το μερίδιο των Αζέρων και να αναλάβει το μάνατζμεντ του Διαχειριστή, στο πλαίσιο του όρου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για μείωση του μεριδίου της Socar κάτω από το 50% και της παραμονής της ως παθητικού μετόχου για να δώσει το πράσινο φως στην εξαγορά.