Τεστ και για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές αποτελεί ως ένα βαθμό η επιστροφή εντός του Οκτωβρίου των Ελληνικών Πετρελαίων στον δανεισμό των ξένων επενδυτών.
Τα ΕΛ.ΠΕ προσδοκούν να αντλήσουν κεφάλαια ύψους από 250 έως 400 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο - ιδανικός στόχος είναι το 5%- ώστε να αναχρηματοδοτήσουν το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ με πενταετές ομόλογο που είχαν εκδώσει το 2013 καθώς και μέρος του καθαρού τους δανεισμού που ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Το ομόλογο τότε είχε επιτόκιο 8% και λήγει τον Μάιο του 2017.
Η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε για την έκδοση του νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως με το να προλάβει ο όμιλος ενδεχόμενα σκαμπανεβάσματα των διεθνών αγορών από τις εκλογές στις ΗΠΑ, τα ιταλικά δημοψηφίσματα και την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για το Brexit.
Σίγουρα, το ενδεχόμενο της επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την κίνηση των ΕΛ.ΠΕ. Η εταιρία κινείται σε πολύ ισχυρή οικονομική βάση, με οικονομικές επιδόσεις που καταρρίπτουν ρεκόρ, νέες συνεργασίες όπως με το Ιράν και τη Ρωσία καθώς και φιλόδοξες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων. "Τα ΕΛ.ΠΕ αν δεν ήταν ελληνική εταιρία και δεν είχαν το country risk θα δανειζόντουσαν με επιτόκιο 1%", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά χρηματιστηριακές πηγές.
Όπως και να χει όμως μία επιτυχημένη προσέλκυση κεφαλαίων με χαμηλό επιτόκιο δεν θα χει μόνο οφέλη για την εταιρία αλλά θα στείλει και ένα σήμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει για το 2017 μία ή δύο δοκιμαστικές ομολογιακές εκδόσεις αφού πρώτα η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αλλά και να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους.