Εκεί που το μότο του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν «οι αγορές να χορέψουν… πεντοζάλη», ξαφνικά, 21 μήνες μετά, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αλλάζουν στροφή 180 μοιρών και δημιουργούν πέρα για πέρα φιλικές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στο σύνολο της αγοράς κινητών αξιών (αμοιβαία και ομόλογα). Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή με εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προωθηθεί στοχευμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από τη μείωση της φορολογίας σε κινητές αξίες, μέχρι την δημιουργία φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις, κυρίως Ελλήνων, που έχουν ακόμα τα χρήματά τους κρυμμένα στα στρώματα, σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές. Κορυφαία πηγή που συμμετέχει στη σχετική επιτροπή διευκρινίζει ότι ένα πολύ μικρό μέρος από τις παρεμβάσεις που θα προωθηθούν για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση του κλίματος στις Ελληνικές αγορές χρήματος, θα έχουν μικρό δημοσιονομικό κόστος για να προκληθεί η «μύνιν» των θεσμών. Κι αυτό, γιατί τα οφέλη θα είναι ορατά μακροπρόθεσμα. Ποια είναι αυτά;
- Καταργείται ο φόρος υπεραξίας στο Χρηματιστήριο, τουλάχιστον έτσι όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο συμψηφισμός των ζημιών από τα κέρδη και ότι «έμενε» θα ήταν προϊόν φορολογίας από τις αγοραπωλησίες χρεογράφων στη διάρκεια ενός έτους, αλλάζει και θα έχει διάρκεια πλέον, πέντε ετών.
- Καταργείται η φορολογία 15% στις αποδόσεις από τα εταιρικά ομόλογα. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι καταργείται εξ ολοκλήρου. Θα γίνει συμψηφισμός με την φορολογία 3,5% στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, δηλαδή με το αυτό ποσοστό θα φορολογούνται οι αποδόσεις και των εταιρικών ομολόγων. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μία αγορά, αυτή των εταιρικών ομολόγων, που βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά όπως έδειξε η εισαγωγή του ομολόγου της Housemarket, άνοιξε την όρεξη για πολλές ακόμα εταιρείες, όπως της Τέρνα Ενεργειακή ή των ΕΛΠΕ που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τέλος του 2016.
- Μειώνεται ο φόρος 3,8% επί του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων, ο οποίος πέρναγε εξ ολοκλήρου στους μεριδιούχους.
- Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις εισηγμένες, εξέλιξη η οποία σε βάθος χρόνου θα φέρει νέες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, ενώ μπορεί να «ξανασκεφτούν» την επιστροφή τους, βιομηχανίες όπως η Βιοχάλκο ή η Coca Cola, ενώ είναι πιθανό να ανακοπεί η έξοδος των πολυεθνικών από το ταμπλό.
- Φορολογικός συντελεστής μέχρι 5% για μία εταιρεία που θέλει να βάλει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια διαπραγμάτευσης των μετοχών της.
- Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που βάζουν τα λεφτά τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σκοπεύουν να μπουν στο Χρηματιστήριο, αλλά και μετά την εισαγωγή των μετοχών τους σε αυτό.
- Μειωμένη φορολογία για τις συμμετοχές σε ΑΚΕΣ. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών κλειστού τύπου (Α.Κ.Ε.Σ.) είναι ομάδα περιουσίας της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ΄ αδιαιρέτου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (μεριδιούχους), με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή στο κεφάλαιο άλλων επιχειρήσεων, επενδύοντας κατά κύριο λόγο σε μετοχές και ομολογίες εταιρειών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Το Α.Κ.Ε.Σ. επιτρέπεται να επενδύει σε: κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, warrants), καταθέσεις και μέσα χρηματαγοράς.
- Κίνητρα στους ξένους να επενδύουν σε ΑΕΕΑΠ, κάτω υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να πάρει τα πάνω της η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών.
- Και το σημαντικότερο. Η Επιτροπή που έχει συσταθεί για πρώτη φορά (σ.σ. και με Αριστερή κυβέρνηση) συζητεί την δημιουργία κινήτρων για την εγκατάσταση ή την δημιουργία στην Ελλάδα private equity funds, κίνητρα που υπάρχουν σε χώρες όπως η Κύπρος, φιλοδοξώντας να μπουν οι βάσεις για να καταστεί η χώρα διεθνές οικονομικό κέντρο.