Όποιος πλήρωσε στην εφορία περισσότερα από αυτά που έπρεπε ή δήλωσε λάθος «ταυτότητα πληρωμής» -στη γλώσσα της εφορίας αυτό λέγεται υπερείσπραξη- δεν θα χάσει τα χρήματά του αλλά δεν θα τα βάλει και στην τσέπη του.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποιεί τη διαδικασία αυτόματου συμψηφισμού των ποσών που αφορούν σε υπερείσπραξη με ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες οφειλές των φορολογουμένων.
Για όσους αναρωτιούνται πόσοι είναι οι «απρόσεκτοι» που εμφανίζονται να έχουν δώσει περισσότερα χρήματα, τα στατιστικά που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό: περίπου 150.000 άτομα.
Μέσα δε στις επόμενες ημέρες, θα κινηθεί και η διαδικασία που αφορά σε πολύ περισσότερους: ο αυτόματος συμψηφισμός επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι –μόνο από τον φετινό φόρο εισοδήματος οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου έφτασαν στα 1,012 εκατομμύρια- με οφειλές προς την εφορία: βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες.
Από το ένα εκατομμύριο δικαιούχους επιστροφής φόρου, πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην εφορία για να κάνουν τον συμψηφισμό δια της παραδοσιακής χειρόγραφης διαδικασίας. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και στις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες από την πρώτη κιόλας δόση ξεπέρασαν το ένα δις. ευρώ όπως θα φανεί και από τα αναλυτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Χιλιάδες οφειλέτες, επέλεξαν, προκειμένου να μην περιμένουν την επιστροφή φόρου ύστερα από μήνες, να την χρησιμοποιήσουν για να προπληρώσουν μία ή περισσότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Όσοι δεν το έκαναν, θα το κάνουν τώρα και μάλιστα χωρίς να τους ρωτήσει κανείς. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα μέσα από τη νέα εφαρμογή του Taxisnet η οποία θα μπει σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες ημέρες. Δημοσιονομικά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ και τον Οκτώβριο καθώς θα προπληρωθούν ακόμη περισσότερες δόσεις. Συνολικά, μόνο οι επιστροφές φόρου από τον φετινό φόρο εισοδήματος ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα αυτόματων συμψηφισμών όχι μόνο με τις ληξιπρόθεσμες αλλά και με τις βεβαιωμένες οφειλές από το 2012. Ωστόσο, δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα. «Ο συμψηφισμός διενεργείται είτε αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια φορολογική αρχή στην οποία είναι βεβαιωμένες οι οφειλές (ληξιπρόθεσμες, μη ληξιπρόθεσμες, ευρισκόμενες σε αναστολή ή ρυθμισμένες), είτε μετά από δήλωση του οφειλέτη (κύριος της απαίτησης στο όνομά του και όχι τρίτο πρόσωπο, εκτός ειδικών περιπτώσεων) που στην περίπτωση αυτή, εξετάζεται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. η συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού.