Oι πολλές οικονομικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης προς τις εταιρίες της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και η ανησυχία για τις τιμές φαίνεται πως κρατούν ανοικτή τη χρηματοδότηση προς το Ταμείο Ενεργεικής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο και το 2024 εισπράττει τη μερίδα το λέοντος από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπής CO2, αν και το ποσοστό είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 2023. Αυξημένα είναι και τα μερίδια από τα έσοδα που προορίζονται για τον Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και την αντιστάθμιση στη βιομηχανία, αν και είναι έντονος ο προβληματισμός για το ύψος των τελικών κονδυλίων, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, τάση, που αν διατηρηθεί ή συνεχιστεί θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ποσών που εισπράττονται από τις δημοπρασίες, σε σχέση με το 2023.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αρ. φ 1277, τεύχος Β, 20.2.24) για την κατανομή των κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων, το 45,82% των εσόδων προορίζεται για το ΤΕΜ, το 17% για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας και το 14,61% για τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Εαν υπάρξει ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας, τότε αυτό θα μεταφερθεί στον ΕΛΑΠΕ
Ας σημειωθεί ότι η αντιστάθμιση, αφορά στο ποσό που δίδεται για την κάλυψη του κόστους των βιομηχανικών μονάδων, τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο της λεγόμενης “διαρροής άνθρακα”, δηλαδή τον κίνδυνο μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σε χώρες εκτός ΕΕ με χαμηλότερο περιβαλλοντικό κόστος.
Από τα υπόλοιπα έσοδα των δημοπρασιών , το 10,08% προορίζεται για το Πράσινο Ταμείο και πιο συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση έργων προστασίας, διατήρησης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ επιπλέον 1,65% των εσόδων και έως 19,5 εκατ. ευρώ διατίθεται επίσης στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Το 2,12% και έως 25 εκατ. ευρώ δίνεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το 1,5% χορηγείται σε λογαριασμό ειδικού σκοπού της Τράπεζας της Ελλάδος για την χρηματοδότηση έργων προώθησης της ηλεκτροκίνησης (!)
Ποσοστό 0,12% των εσόδων και έως 1,4 εκατ. ευρώ διδονται για την κάλυψη των αναγκών πληρωμής των συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς κλπ σχετικούς με θέματα κλιματικής αλλαγής, ενώ στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ) δίδεται το 0,5% για τη χρηματοδότηση έργου και δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση
Η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) θα λάβει το 2,55% των εσόδων για τις έρευνες σχετικά με το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό, προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Για το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) προορίζεται το 1,27% των εσόδων, ενώ το 2,78% διατίθεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη χρηματοδότηση διάφορων επιμέρους δραστηριοτήτων, από επικοινωνία για την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τις δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου προσωπικού στη δασοπυρόσβεση κλπ
Ας σημειωθεί ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ δίδεται στον ΔΑΠΕΕΠ που είναι ο Διαχειριστής του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής του Θερμοκηπίου.
Τέλος, ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της κάθε επιμέρους δράσης, όπως αυτά έχουν κατανεμηθεί με την υπουργική απόφαση, θα μεταφερθούν για χρήση στα επόμενα έτη, εκτός από τους πόρους για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας, που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα διατεθούν στον Ειδικό Λογαριασμό για την πληρωμή των ΑΠΕ.