Tέσσερις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 675 Mwh/h προτείνει ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού, ΛΑΓΗΕ, στον προγραμματισμό για το 2017, σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε στη ΡΑΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Μάλιστα, ο ΛΑΓΗΕ εισηγείται η πρώτη δημοπρασία για τη νέα χρονιά, να πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στις 15 Νοεμβρίου 2016, ημερομηνία που πολύ δύσκολα θα τηρηθεί αφού μόλις στις 25 Οκτωβρίου έγινε η πρώτη δημοπρασία – που αφορούσε το 2016-, ενώ είναι ελάχιστα και τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για τις αναγκαίες ρυθμιστικές πράξεις, καθώς η διαβούλευση που άνοιξε χθες ολοκληρώνεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Η ετησία ποσότητα ηλεκτρισμού που θα διατεθεί μέσω των δημοπρασιών έχει κατανεμηθεί σε τέσσερα ετήσια προθεσμιακά προϊόντα, των 135 Mwh/h για τη δημοπρασία που προτείνεται να γίνει στις 15 Νοεμβρίου 2016, των 140 Mwh/h για τη δεύτερη δημοπρασία, στις 14 Φεβρουαρίου 2017, των 200 Mwh/h για τη δημοπρασία στις 16 Μαΐου 2017 και άλλες 200 Mwh/h στις 11 Ιουλίου 2017.
Το πιθανότερο είναι πάντως οι ημερομηνίες αυτές να μην τηρηθούν, εφόσον μετατοπιστεί χρονικά η πρώτη δημοπρασία, πού σύμφωνα με ορισμένες πηγές μπορεί να προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι τον Ιούνιο θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα των δημοπρασιών με βάση την εξέλιξη του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής, καθώς στόχος είναι η απομείωση του, προκειμένου το 2020 να έχει πέσει κάτω από το 50%.
Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο προβλέπει την ποσότητα ηλεκτρισμού που θα πρέπει κάθε χρόνο να δημοπρατεί η ΔΕΗ. Για το 2017 η υποχρέωση αυτή ανέρχεται στο 12% του όγκου ηλεκτρικής ενέργειας που διέθεσε η ΔΕΗ στο σύστημα το 2016.
H τιμή εκκίνησης της επόμενης δημοπρασίας θα προσδιοριστεί όταν ληφθεί η οριστική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής της, με βάση τα δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την εποχή για ορισμένες παραμέτρους, όπως πχ η forward τιμή για το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην τιμή.