Παράθυρο επίτευξης συμφωνίας για τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, άφησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να προσδιοριστούν, ώστε να είναι μετρήσιμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι και για το ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας, ο Τζέρι Ράις απέφυγε να τα προσδιορίσει, ωστόσο τόνισε ότι «όλα θα πρέπει να γίνουν σύντομα».
Ο κ. Ραις, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης, παρέμεινε στη συνήθη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.
Άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, τότε η ομάδα του ΔΝΤ θα στείλει το ελληνικό ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου με το ερώτημα της συμμετοχής του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» τόνισε. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει τις «νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους» τις οποίες δήλωσε ότι θα φέρει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ. Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Τόνισε, όμως, ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δημοσιευτεί στο πλαίσιο της έκθεσης για την οικονομία (άρθρο 4 του κανονισμού του ΔΝΤ) μέχρι το τέλος του έτους.