Και οι θυγατρικές πελατών της ΔΕΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην προμήθεια, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρει στο “Business Energy”, κορυφαίο στέλεχος της οδού Μεσογείων στις συζητήσεις βρίσκονται και εναλλακτικά εργαλεία μαζί με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, υπαινισσόμενος την πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη για την πώληση δύο θυγατρικών της εταιρίας που θα περιλαμβάνουν έτοιμο πελατολόγιο της.
Πάντως, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με τους δανειστές για το θέμα και φαίνεται ότι επιμένουν ουσιαστικά στην ταχύτερη πτώση του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΗ στην αγορά κυρίως μέσω της διαδικασίας του ΝΟΜΕ και της αύξησης των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα βγαίνουν σε δημοπρασία.
Χθες πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την ομιλία του στο Economist έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στους θεσμούς σε σχέση με τις αλλαγές που ζητούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: “Η μετάβαση στην Ενεργειακή Ένωση θα συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Βίαιες λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μέσα σε αυτό το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων”, είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε χθες το “Business Energy” ότι οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων για το 2017, καθώς πέραν από τη δημοπράτηση του 12% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα του 2016 , όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, ζητούν να επαναδημοπραττηθεί εκ νέου η ποσότητα που δόθηκε φέτος μέσω ΝΟΜΕ, δηλαδή το 8% της συνολικού όγκου ηλεκτρισμού του 2015. Μάλιστα, η πρώτη δημοπρασία, το 12%, θα πρέπει διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2017 με αναθεωρημένη τιμή εκκίνησης για τα δικαιώματα CO 2 και τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να δημοπρατηθεί εκ νέου η ποσότητα των ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου 2016 (δηλαδή το 8% του μεριδίου 2015)