Mειοψηφικό μερίδιο της τάξης του 40-44% θα έχει η ΔΕΗ στην κοινοπραξία με την κινεζική CMEC για το πρότζεκτ Μελίτη, που περιλαμβάνει την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε την κατηγορηματική του αντίθεση στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Εν τω μεταξύ στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για τα προνομιακά δικαιώματα της ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, μία απόφαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της πολύχρονης νομικής διαμάχης μεταξύ της Κομισιόν και της ΔΕΗ για το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς.
Οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Κοζάνη, με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΔΕΗ στην περιοχή για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης λιγνιτικής δραστηριότητας.
«Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν.
Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τις απορρίπτουμε και δεν μας ενδιαφέρουν».είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Πρόσθεσε ότι στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ με την κινεζική CMEC και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων. Το μερίδιο συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενης πλευράς θα καθοριστεί από αυτά που θα εισφέρει.«Οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν τη μονάδα, οι ιδιώτες θα εισφέρουν μέρος των ορυχείων και αντίστοιχα θα εισφέρουμε και εμείς ως ΔΕΗ, τη “Μελίτη Ι”, τη λιγνιτική μονάδα που ήδη λειτουργεί στη Φλώρινα. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, μαζί με την επένδυση για τη νέα μονάδα “Μελίτη ΙΙ”, που θα κατασκευάσει η CMEC θα αποτιμηθούν και θα υπολογιστούν από διεθνή οίκο για τον προσδιορισμό του ακριβούς μεριδίου συμμετοχής κάθε πλευράς στην κοινοπραξία.
“Το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40- 44%” δήλωσε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου θα είναι θετική για το ελληνικό αίτημα εξαίρεσης της χώρας από την καταβολή τέλους εκπομπής CO2 και δήλωσε ότι εγχώριοι επιχειρηματίες, ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κατήγγειλαν τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε προσυμφωνηθεί η λειτουργία των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, να φθάσει στις 32.000 ώρες. Ομως τελικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος έλαβε την απόφαση να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των μονάδων αυτών σε 17.000, «μετά από παρέμβαση που έκαναν οι Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.»
«Δεν ξέρω», συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, «εάν η αρμόδια Επιτροπή θα προχωρούσε σε αυτή την απόφαση εάν δεν έκαναν προσφυγή οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό», είπε. Πρόσθεσε όμως ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή. για τη διευθέτηση του θέματος.
Τέλος, απευθυνόμενος στους επικριτές της λιγνιτικής παραγωγής, δήλωσε ότι στην ουσία υποστηρίζουν τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ενεργειακά καύσιμα».