Eν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της ενεργοβόρου βιομηχανίας, βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και βέβαια η βιομηχανία.
Το πρόγραμμα έχει αποσταλεί από τον Ιούνιο και στο τέλος του μήνα εκπνέει το εξάμηνο, λήγει δηλαδή η προθεσμία που συνήθως τηρούν οι Βρυξέλλες για να εγκρίνουν, να απορρίψουν ή να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τις προτάσεις και τα αιτήματα των κρατών-μελών .
Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τις βιομηχανίες της χώρας, καθώς σχετίζεται με το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που πληρώνουν.
Η ελληνική πρόταση στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για ένα σύστημα που θέτει ένα είδους πλαφόν στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, συνδυάζοντας το με την προστιθέμενη αξία.
Ο σχεδιασμός του “ακουμπά” στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και συγκεκριμένα στην πρόβλεψη για πλαφόν στις «πρόσθετες δαπάνες για τις ΑΠΕ», δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και κυρίως οι επιχειρήσεις «έντασης ηλεκτρικής ενέργειας» (electro-intensity). Το πλαφόν αυτό είναι το 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης όταν η επιχείρηση πληρώνει σε ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 20% των συνολικών δαπανών της. Για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 10% των δαπανών τους το πλαφόν ορίζεται στο 4% της προστιθέμενης αξίας.
Αν υιοθετηθεί το μοντέλο αυτό στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος για ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως πχ χαλυβουργεία, χαρτοβιομηχανίες, τσιμεντοποιίες κλπ, αλλά και αρκετών επιχειρήσεων στη Μέση Τάση, που δεν καλύπτονται σήμερα από το καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας, με το πλαφόν της τάξης του 1 εκατ. ευρώ ανά θέση κατανάλωσης.
Ωστόσο, την “τρύπα” που θα αφήσει η μείωση του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν κάποιοι άλλοι επαγγελματικοί καταναλωτές, όπως ξενοδοχεία, τράπεζες κλπ..