Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αντίδραση των "καταπιεσμένων" των προηγούμενων ημερών, με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και τους τίτλους των Μέτκα (+11,41%) και Μυτιληναίου (+9,25%), που από εδώ και πέρα θα κινούνται ταυτόχρονα, να ηγούνται της κίνησης, αλλά και της ΔΕΗ (+8,19%) που ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. πιο ήπιοι οι πωλητές, κατά την σημερινή ημέρα στην Αγορά ομολόγων, μετά το διήμερο μίνι "ξεπούλημα" που έφερε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στα υψηλά ενός μηνός. Σήμερα η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναρριχήθηκε μέχρι το 7,56% για να υποχωρήσει προς το 7,3%, όμως το γεγονός ότι η απόδοση επέστρεψε υψηλότερα του 7%, δεν είναι θετική ένδειξη. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με σούπερ κέρδη (σ.σ. η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αντίδραση του εξαμήνου) 4,22%, στις 639,64 μονάδες και τζίρο 77,5 εκατ. ευρώ.
Αναψηλαφώντας τον λόγο της σημερινής κούρσας θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας. Η Μέρκελ παρέπεμψε τον πρωθυπουργό στους θεσμούς, οι οποίοι και θα δώσουν το «πράσινο φως» ή όχι για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Οπότε η σημερινή άνοδος ήταν η αντίδραση έπειτα από ένα πενθήμερο χαμηλών επιδόσεων στο ταμπλό, που οι τράπεζες υποχώρησαν πάνω από 12% και ο γενικός δείκτης πάνω από 5%. Επιπρόσθετα, η χρονιά τελειώνει και οι επενδυτές θα ήθελαν καλύτερες αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο τίτλος της Alpha Bank (+12,21%) παραμένει "short", μέχρι να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,01 ευρώ.
Δεν έχασε το "long" η Εθνική (+9,44%) και δεν μπορεί να συμβεί αυτό όσο ο τίτλος διατηρείται, σε κλείσιμο, υψηλότερα των 0,206 ευρώ.
"Short" παραμένουν τόσο η Eurobank (+4,83%), όσο και η Πειραιώς (+7,5%), όσο δεν δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,764 και 0,233 ευρώ, αντίστοιχα.
Στον μη Τραπεζικό 25αρη και επειδή "διέφυγε" της Jumbo (-1,66%) να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, ασφαλώς και τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει ο τίτλος της Motor Oil (+7,27%), ο οποίος άφησε πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ και έκλεισε, μέσω των τελικών δημοπρασιών και στο υψηλό ημέρας, κινούμενος σε επίπεδα τιμών Ιουνίου 2008 και σε υψηλά 102 μηνών (!)
Ο τίτλος παραμένει "long", παρά και την πρόσφατη αποκοπή μικτού προμερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή, από την υπέρβαση των 10,75 ευρώ και μετά.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, σημειώνει πως, «το πάγωμα των διαδικασιών των αποφάσεων για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έφερε τα πάνω κάτω στην εγχώρια αγορά, η οποία για μια ακόμα φορά φέτος αύξησε την μεταβλητότητα της δείχνοντας πόσο εύθραυστη παραμένει η επενδυτική ψυχολογία. Αντίστοιχα στην αγορά ομολόγων ότι χτίστηκε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες αναθεωρήθηκε γρήγορα προς τα κάτω (7,25% από 6,35%) προσγειώνοντας την αισιοδοξία και μεταθέτοντας τις ελπίδες για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου σε μεταγενέστερο χρόνο. Αν και την Παρασκευή η εικόνα επέστρεψε σε θετικό έδαφος το αποτύπωμα της απότομης και έντονης μεταβλητότητας αποτελεί στοιχείο προβληματισμού ως φαινόμενο που φανερώνει την ταυτότητα γρήγορων επενδυτών ή κεφαλαίων που χάνουν γρήγορα την υπομονή τους».
Επίσης, «η παράμετρος αυτή παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής αγοράς. Το 2015 είχε σαν σημείο αναφοράς των κινήσεων των επενδυτών την «εμπιστοσύνη». Η φετινή χρονιά έκανε μεν ένα βήμα ωριμότητας, πριμοδοτώντας όσες εταιρίες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και επιχειρηματική συνέπεια, έδειξε ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη έχει ακόμα δρόμο ώστε να φθάσει σε ένα βαθμό αποκατάστασης που να αντιμετωπίζει ψυχραιμότερα καταστάσεις και γεγονότα που έχουν δρόμο μπροστά τους. Φαίνεται ακόμα πως ο πολιτικός παράγοντας παραμένει κυρίαρχος στην διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τάσης λειτουργώντας ενδεχομένως ανασταλτικά σε επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικής λογικής ως προς την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Κάπως έτσι τελειώνει το 2016 που για τους παρατηρητές των στατιστικών του ΧΑ θα δείχνει μεν μια οριακή διαφορά, -σχεδόν σταθεροποίησης- από το περυσινό κλείσιμο, κρύβει ωστόσο ισχυρές επιμέρους διακυμάνσεις που κάθε άλλο παρά ηρεμία και σταθερότητα υποδηλώνει».
Ο αναλυτής δίδοντας το τεχνικό στίγμα της αγοράς αναφέρει ακόμα ότι, «ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τον κινητό μέσο των 30 ημερών στην συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκινώντας την ανάκαμψη του από την κομβική ζώνη των 600 μονάδων. Η γρήγορη απόσταση που πήρε από τα τοπικά χαμηλά της Παρασκευής έχει προσδώσει χαρακτηριστικά διόρθωσης στην πτωτική κίνηση από τις 650 μονάδες το οποίο φάνηκε και στην φθίνουσα πορεία των συναλλακτικών τζίρων κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Μάλιστα στα ωριαία διαγράμματα τιμών όλη συνεδρίαση της Πέμπτης έχει χαρακτηριστικά πυθμένα (island reversal) με δύο ημερήσια διαγραμματικά κενά που δείχνουν την δυναμική της τάσης και την αντεπίθεση των αγοραστών στο ξεκίνημα των συναλλαγών της Παρασκευής. Το ντέρμπι και η κρισιμότητα των επιπέδων φάνηκε και στην συμπεριφορά του MACD ο οποίος γύρισε πτωτικός την Πέμπτη για να επανέλθει την Παρασκευή αναιρώντας το πτωτικό σήμα. Ο MACD έχει αποδείξει ότι αποτελεί πρόδρομο δείκτη για τους άλλους κλασσικούς κινητούς μέσους, ειδικά σε έναρξη πτωτικής κίνησης. Επομένως με την αναίρεση του πτωτικού σήματος οι πιθανότητες για προσέγγιση των φετινών υψηλών παραμένουν ακέραιες έχοντας πλέον και την συνδρομή των ταλαντωτών οι οποίοι έχουν αποφορτιστεί βελτιώνοντας το ανοδικό περιθώριο. Το αν θα προλάβει ο Γενικός Δείκτης στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος του έτους να κάνει υψηλότερη τιμή πάνω από τις 656 μονάδες θα εξαρτηθεί και από τους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι είθισται την περίοδο των εορτών μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να συρρικνώνονται στερώντας ενδεχομένως ένας μέρος της αναγκαίας δυναμικής που απαιτείται. Όπως και να έχει οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν και στοιχεία window dressing καθώς το κλείσιμο του 2016 σημαίνει και κλείδωμα των αποτιμήσεων σε ισολογισμούς και χαρτοφυλάκια με βάση τον τελευταίο μήνα της χρονιάς».