Nέα σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για την επάρκεια ηλεκτρισμού στη χώρα πραγματοποιείται και πάλι σήμερα, καθώς η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών ρεύματος προς την Ιταλία, λόγω της κρίσης στη Γαλλία σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ανάγκες του ελληνικού συστήματος εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και των εορτών των Χριστουγέννων προβληματίζει πλέον σοβαρά ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ για τις αντοχές του συστήματος.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το όλο θέμα, με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, πέραν από το ότι η ΔΕΗ διατηρεί σε ετοιμότητα τις μονάδες της, ενώ η ΔΕΠΑ έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων αερίου, κυρίως υγροποιημένου. Πέραν της κατάστασης στη Γσλλία υπάρχει και η ανησυχία ότι η τουρκική Botas, θα μειώσει τις παραδόσεις αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, όπως παραδοσιακά κάνει τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενη το ψύχος στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος εξασφάλισε την επίσπευση της παράδοσης ενός φορτίου 74.000 κμ υγροποιημένου αερίου (LNG) από την αλγερινή Sonatrach στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ κανονικά επρόκειτο να παραδοθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Κατόπιν ενεργειών του , κατέφθασε εμβόλιμα στη Ρεβυθούσα έκτακτο φορτίο LNG 74.000 κ.μ., από την ίδια εταιρία στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ έχει παραγγείλει άλλα 130.000 κμ LNG από τη Sonatrach, τα οποία θα φθάσουν στις 24 Δεκεμβρίου αντί της 26ης Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο προγραμματισμός.
Oι αλλεπάλληλες παραδόσεις φορτίων LNG κρίθηκαν απαραίτητες για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου, κυρίως των ιδιωτών, οι οποίες από τις αρχές Δεκεμβρίου -όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με τη Γαλλία- προβαίνουν σε εξαγωγές ηλεκτρισμού, που αυξάνονται συνεχώς.
Ας σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια της Γαλλίας αποφάσισε να τεθούν εκτός λειτουργίας μία σειρά πυρηνικών μονάδων, πάνω από το 50%, επικαλούμενη θέματα ποιότητας προμήθειας υλικών, αν και πολλοί συνδέουν την απόφαση αυτή με λόγους ασφαλείας για πιθανά τρομοκρατικά κτυπήματα.
Το αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις γειτονικές της χώρες αλλά καθώς οι ανάγκες του γαλλικού συστήματος ανεβαίνουν, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και των εορτών των Χριστουγέννων, ζήτησαν επιπλέον ποσότητες και από άλλες χώρες.
Ετσι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το καλώδιο Ελλάδας- Ιταλίας έχουν φθάσει στο φουλ, ενώ στο παιχνίδι έχουν εισέλθει και οι βαλκανικές χώρες.
Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα, η ανησυχία υπάρχει όχι μόνον λόγω της αύξησης των εξαγωγών αλλά γιατί και αν χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές, το ελεύθερο δυναμικό είναι περιορισμένο.
Οσον αφορά στην επάρκεια φυσικού αερίου - το καύσιμο που χρησιμοποιούν όλες οι ιδιωτικές μονάδες για ηλεκτροπαραγωγή- έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι ως το τέλος του χρόνου δεν υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες. Κατά τις ίδιες πηγές στέλεχος της ΡΑΕ φέρεται να δήλωσε ότι αν παρατηρηθεί στενότητα η ΔΕΠΑ θα πρέπει να περιορίσει τις ποσότητες που πουλά στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.