Οι επενδυτές, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μετά και το χθεσινό Euro Working Group, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών, ύψους 3,35% που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους, (σε επτά ανοδικές από τις οκτώ συνεδριάσεις του 2017).
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του 2017 είχε σημειώσει κέρδη 6,42%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 651,70 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,03%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,30%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,25%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,842 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 76.966.535 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,37%.
Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Viohalco (-5,44% στα 1,39 ευρώ), της Πειραιώς (-5,36% στα 0,212 ευρώ), της Jumbo (-4,62% στα 14,05 ευρώ), της Eurobank (-3,86% στα 0,672 ευρώ), της ΔΕΗ (-3,70% στα 2,86 ευρώ), της Alpha Bank (-3,50% στα 1,93 ευρώ) και της Εθνικής (-3,44% στα 0,253 ευρώ).
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-4,01%), των Τραπεζών (-3,90%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,67%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς, διακινώντας 35.035.504 και 23.219.868 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική, με 8,899 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 4,967 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 34 μετοχές, 72 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ευρωσύμβουλοι +23,58%, Μοτοδυναμική +19,91%, Πήγασος +19,35% και Βαρβαρέσος +18,92%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τζιρακιάν (κ) -20%, Pasal -19,87%, ΓΕ Δημητρίου -18,75% και ΚΡΕΚΑ -16,67%.
Τεχνική ανάλυση
Σύμφωνα με τον κ. Εμ. Χατζηδάκη, υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή:
"Με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον αλλά με επιφυλακτικά θετική διάθεση ξεκίνησε το 2017 καθώς τα βασικά οικονομικά και πολιτικά μέτωπα παραμένουν ακόμα ανοικτά. Η συνάντηση των κλιμακίων των οικονομικών υπουργείων της Ευρωζώνης δεν έβγαλε είδηση ούτε ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα το κλείσιμο της αξιολόγησης να μετατίθεται για τον Φεβρουάριο. Η νέα καθυστέρηση ήταν αναμενόμενο να φέρει ρευστοποιήσεις ανακόπτοντας ένα σερί θετικών διακυμάνσεων που είχε παρατηρηθεί από το ξεκίνημα του 2017. Στις πρώτες δύο εβδομάδες της χρονιάς ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα πέρυσι καθώς και ποιοτικές περιπτώσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν προϋποθέσεις να κινηθούν αυξητικά στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Οι τζίροι ωστόσο ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί γεγονός που δείχνει ότι το θετικό ξεκίνημα ήταν περισσότερο αποτέλεσμα εσωτερικών κινήσεων.
Η μη ύπαρξη νέων στην παρούσα φάση δεν είναι καλός οιωνός για την αγορά. Ο ορίζοντας παραμένει ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα των όσων έχουν τιμολογηθεί στις μετοχές με αποτέλεσμα η κόπωση των τιμών να έρχεται γρηγορότερα. Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο τόνο στην αγορά θα αργήσουν να δημοσιευθούν δεδομένου ότι φέτος οι εισηγμένες εταιρίες έχουν ένα επιπλέον μήνα (τέλος Απριλίου) στην διάθεση τους για να δημοσιεύσουν τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους ενώ και η υποχρεωτική σύνταξη του ετήσιου δελτίου για την κοινωνική ευθύνη αποτελεί ένα επιπλέον λόγο καθυστέρησης. Επομένως, η εσωστρέφεια μετά από ένα διάλλειμα μερικών εβδομάδων φαίνεται να επιστρέφει αφού οι εσωτερικοί καταλύτες θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση σε αδράνεια τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.
Τεχνικά οι 670 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας των αλκυονίδων ημερών του ΧΑ, επίπεδο το οποίο έφερε το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών και οριακά υψηλότερα από την ημερομηνία ορόσημο του Brexit (10/6/2016). Παρά την έντονη πτώση της Παρασκευής οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει αφού πλέον η ζώνη τιμών μεταξύ 638 και 622 μονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα βάλει την αγορά σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Από την άλλη πλευρά η δυναμική της ανόδου έδειξε ακόμα και στις ανοδικές συνεδριάσεις να έχει περιορισθεί αισθητά καθώς τα ενδοσυνεδριακά υψηλά δεν διατηρήθηκαν στα κλεισίματα, σημαντική ένδειξη της υποχώρησης που ακολούθησε. Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα δείχνει κορεσμό της ανόδου, η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι σε αρχικό στάδιο και ενδεχομένως μια γρήγορη κίνηση των ταλαντωτών στην υποτιμημένη ζώνη ωθώντας τον Δείκτη προς τα «δουλεμένα» επίπεδα της συσσώρευσης των 630 μονάδων να αποτελούσε το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ημερολόγιο αρχίζει να γεμίζει με γεγονότα τα οποία θα έχουν τις προβολές τους στις αγορές. Στην Αμερική η αυλαία των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου έχει ανοίξει και συνεχίζεται την προσεχή εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Morgan Stanley (17/1), Goldman Sachs, Citigroup (18/1), IBM (19/1) και General Electric (20/1) ενώ την Δευτέρα η Αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω εθνικής αργίας (Luther King). Ωστόσο το κυριότερο γεγονός στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα είναι η επίσημη ανάληψη της προεδρίας την Παρασκευή από τον Donald Trump ο οποίος θα απευθύνει το πρώτο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό ως πρόεδρος. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά παραγώγων για το 2017 ενώ είναι προγραμματισμένη η πρώτη για φέτος πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον S&P. Ο οίκος αξιολόγησης έχει την Ελλάδα στο Β- με σταθερή προοπτική από τις 22 Ιανουαρίου του 2016".