Σε ποσόν άνω των 500 εκατ. ευρώ εκτιμά η ΔΕΗ ότι θα είναι η επιβάρυνση που θα έχει ως το τέλος του 2018 από τη χρώση των προμηθευτών υπέρ ΑΠΕ και προτείνει τη ριζική αναθέωρηση του μέτρου, που ήδη εξετάζεται από τον ΛΑΓΗΕ λόγω της πληθώρας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του.
Ενώ η αρχική μελέτη, με βάση την οποία σχεδιάστηκε, η «χρέωση προμήθειας» προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα κινείτο μεταξύ 6-7 ευρώ/ Mwh, τελικά από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του, από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά, «πήρε» την ανιούσα με αποκορύφωμα τον Ιανουάριο, όταν άγγιξε τα 45 ευρώ/ Mwh, με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να θέσει πλαφόν στα 40 ευρώ.
Η «χρέωση προμήθειας» θεσπίστηκε με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ το καλοκαίρι του 2016 με σκοπό να εξαλείψει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Υπολογίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και στην εικονική ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα.
«Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και ασφάλεια τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διαμόρφωση της ΟΤΣ χωρίς τις ΑΠΕ» δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στην ομιλία του στην κοπή της πίτας στη ΔΕΗ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιβάρυνση που προκύπτει για τους προμηθευτές αντιστρατεύεται το άνοιγμα της αγοράς με τα ΝΟΜΕ και ζήτησε ριζική επανεξέταση και εξορθολογισμό.
Η χρέωση δεν αφορά μόνον στη ΔΕΗ αλλά σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ πλήττεται περισσότερο επειδή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΛΑΓΗΕ πρόκειται σύντομα να καταθέσει πρόταση στη ΡΑΕ για την αναδιαμόρφωση της χρέωσης, με την αρχική ιδέα να μιλά για όρια διακύμανσης, ένα κατώτατο και ένα ανώτατο, εντός των οποίων θα μπορούν να διαμορφώνονται οι τιμές.
Εν τούτοις φαίνεται ότι η άσκηση είναι πιο πολύπλοκη και ενώ είχε σχεδιαστεί σύσκεψη στις αρχές της εβδομάδας για το θέμα, τελικά η πρόταση δεν έχει ακόμα κατατεθεί και η σύσκεψη εκείνη δεν έγινε ποτέ.
Εν τω μεταξύ, εκτός της ΔΕΗ όλοι οι προμηθευτές έχουν ζητήσει την αναθεώρηση του μέτρου, καθώς τα ποσά που προκύπτουν είναι δυσβάσταχτα και αδύνατον να εξυπηρετηθούν από τα τρέχοντα τιμολόγια λιανικής, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχονται διπλή ανοδική πιέση, τόσο από την Οριακή Τιμή Συστήματος όσο και από τη «χρέωση προμήθειας»
Στην πρόσφατη δημοπρασία ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ) υπήρξαν συμμετέχοντες, κυρίως από αυτούς που έχουν βιομηχανικό πελατολόγιο, που δήλωσαν εξ αρχής ότι με το επίπεδο τιμών που από νωρίς φάνηκε να διαμορφώνεται, το τελικό κόστος συν τη χρέωση προμήθεια ήταν ασύμφορο, αφού ο λογαριασμός έβγαινε υψηλότερος σε σχέση με τις τιμές που πουλά η ΔΕΗ στη βιομηχανία.
Κύκλοι της ΡΑΕ πάντως ανέφεραν ότι στόχος είναι το πρόβλημα να διορθωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς είναι φανερό ότι η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει με τον τρόπο αυτό.
Η αλλαγή στη μεθοδολογία υπολογισμού της χρέωσης προμήθειας είναι πιθανόν να χρειαστεί την έγκριση των Βρυξελλών, οπότε στην περίπτωση αυτή μπορεί να απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.