του Γιώργου Κατικά
Το ενεργειακό στόρι μοιράζει κέρδη στους μετόχους και η πορεία των εισηγμένων στο ταμπλό του ΧΑ δείχνει πως οι επενδυτές αφουγκράζονται τις ευκαιρίες και ποντάρουν στο συγκεκριμένο στόρι.
Με αιχμή τη μετοχή της Μυτιληναίος αλλά και των Motor Oil και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι ενεργειακές μετοχές έχουν τους τελευταίους μήνες τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών και έχουν καταγράψει αξιόλογη άνοδο.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι θετικές για τη συνέχεια, καθώς για τις μετοχές που παρακολουθούν, δίνουν τιμές στόχους υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Οι επενδυτές μετά τις αλλεπάλληλες ζημιές που κατέγραψαν από τις τραπεζικές μετοχές, αναζήτησαν εκείνες τις μετοχές που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από την κρίση χρέους της χώρας και τον εγκλωβισμό στις εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση των μνημονίων.
Έτσι ο ενεργειακός κλάδος είδε τις μετοχές του να καταγράφουν αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2016 ο γενικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος, ή καταγράφει άνοδο περίπου 2%, και στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Μυτιληναίος ενισχύεται 88%, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ περίπου 60% και της Motor Oil 35% χωρίς να προσμετρηθούν μερίσματα που έχουν δοθεί.
Μικρότερες αποδόσεις καταγράφει η μετοχή των ΕΛΠΕ (19%), ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί 22%, αλλά η θυγατρική της ΕΛΤΕΧ Άνεμος ενισχύεται κατά 60%.
Από τις εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων που υπάρχει ενεργειακή δραστηριότητα ξεχωρίζει η μετοχή της Quest Συμμετοχών με άνοδο 117% και της J&PΆβαξ με άνοδο 55%.
Η μετοχή της Cenergy τέλος, που αποτελεί τη συνέχεια των Ελληνικών Καλωδίων και Σωληνουργίων Κορίνθου, οι οποίες συγχωνεύτηκαν πρόσφατα καταγράφει άνοδο 50%.
Ο όμιλος Μυτιληναίος ενισχύει την παρουσία του τόσο στην χονδρική όσο και στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μείωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, η υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων και η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός διαφοροποιημένου και ανταγωνιστικού χαρτοφυλακίου προμήθειας φυσικού αερίου, συνετέλεσε στη σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2016 (50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015).
Παράλληλα η PROTERGIA κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του άμεσου ανταγωνισμού της στη λιανική, κατέχοντας πλέον τον Ιούνιο του 2016 μερίδιο αγοράς 2,4%, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης.
Σημειώνεται πως διαθέτοντας 1,2 GW σε λειτουργία, έχει εδραιώσει τη θέση του ως μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας.
Στο εξάμηνο από συνολικές πωλήσεις 695 εκατ. ευρώ, ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας ενέργειας πραγματοποίησε τα 155,4 εκατ. ευρώ.
Η αναμενόμενη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει τον ισολογισμό.
Ήδη η μετοχή συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές αναλυτών όπως για παράδειγμα της Wood, με τιμή στόχο τα 10 ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δραστηριοποιείται στον ενεργειακό κλάδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών τόσο στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) μέσω του ομίλου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», όσο και στην θερμικά παραγόμενη ενέργεια, μέσω της «ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική ΑΕ» και της ΗΡΩΝ ΙΙ.
Η εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ ανέρχεται στα 738 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι πωλήσεις από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανήλθαν σε 66,5 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού από θερμικές πηγές ενέργειας, το πρώτο εξάμηνο του 2016, συνεχίστηκε η λειτουργία της Θερμοηλεκτρικής Μονάδας ισχύος 435 MW, καθώς και της μικρότερης μονάδας ισχύος 147 MW στη Βοιωτία.
Ο κύκλος εργασιών του τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησε έσοδα 16,4 εκατ. ευρώ.
H Motor Oil μέσω της Κόρινθος Power στην οποία συμμετέχει με 70%, ενώ το 30% κατέχει η Μυτιληναίος δραστηριοποιείται στην ενέργεια.
Η εταιρεία διαθέτει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εγκατεστημένης ισχύος 436,6 MW συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του ομίλου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Τα ΕΛΠΕ μέσω της ELPEDISON Power είναι σήμερα ο δεύτερος σε μέγεθος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 810 MW τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο (μονάδα 390 MW T-Power στη Θεσσαλονίκη σε λειτουργία από το 2005, μονάδα 420 MW στη Θίσβη Βοιωτίας ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2010.
Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, θυγατρική της Ελλάκτωρ, δραστηριότητα στη μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως του αιολικού δυναμικού.
Στο τέλος εξαμήνου βρίσκονταν υπό κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 57 MW.
Ο όμιλος έχει σε λειτουργία δεκατέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200,60 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW και ένα φωτοβολταϊκό 2,00 MW.
Η Quest πρόσφατα προχώρησε στην πώληση της Quest Ενεργειακής έναντι 25,2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είχε στην κατοχή της φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος συνολικά 17,5 MW και αναμένεται στα αποτελέσματα να εμφανίσει θετική επίδραση ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο από την εταιρεία που πώλησε ανήλθαν στα 2,68 εκατ. ευρώ.
Λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων και της προσδοκίας για γενναιόδωρης επιστροφής κεφαλαίου συνέβαλαν στη μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής.
Η Cenergy που πρόσφατα εισήχθη στο ΧΑ και αποτελεί συνέχεια των ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ που απορροφήθηκαν μέσω διασυνοριακής συγχώνευσης από την Cenergyδραστηριοποιείται στον κλάδο τη ενέργειας και η μετοχή καταγράφει ισχυρή άνοδο στο ΧΑ από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται πως η Σωληνουργία Κορίνθου είχε στο εξάμηνο πωλήσεις στον ενεργειακό κλάδο ύψους 132,2 εκατ. ευρώ.
Ο Τομέας Ενέργειας της ΣΩΛΚ έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία χαλυβδοσωλήνων μεσαίας και μεγάλης διαμέτρου για την μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και νερού.
Η Ελληνικά Καλώδια δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα και την Ρουμανία με την παραγωγή και διάθεση παντός τύπου και μορφής καλωδίων (ενέργειας, τηλεπικοινωνιακά, υποβρυχίων κτλ.).
Πιο δυναμικά στο χώρο της ενέργειας εισέρχεται η J&P Άβαξ αυξάνοντας το ποσοστό της στην Volterra από 50% σε 100%.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη έργων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ, προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην λιανική αγορά και χονδρική αγορά στο διασυνοριακό σύστημα (εισαγωγές-εξαγωγές) κυρίως μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Βαλκανικών χωρών.
Διαθέτει χαρτοφυλάκιο 461 MW σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ η Πλαστικά Κρήτης διαθέτει αιολικό πάρκο 12 MW και φωτοβολταϊκούς σταθμούς 340 KW.
Η Καράτζης δραστηριοποιείται από το 2010 στον κλάδο της ενέργειας ισχύος 13,7 MWενώ έχει εισέλθει και στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Κλουκίνας-Λάππας διαθέτει υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος 2,5MW και η Κλωστήρια Ναυπάκτου 1,3 MW σε μισθωμένο αγροτεμάχιο.