Σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 20% φέτος μέσω των δημοπρασιών επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένοντας ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για τη διάθεση των αυξημένων ποσοτήτων ΝΟΜΕ, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές και παράλληλα ζητούν να περιγραφούν τα δομικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς, τη πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρίας, δηλαδή της «μικρής ΔΕΗ».
Οι θέσεις αυτές, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, διατυπώνονται σχεδόν σε κάθε ανταλλαγή κειμένων και στα διάφορα drafts που ανταλλάσσουν τα τεχνικά κλιμάκια, με τους εκπροσώπους των θεσμών να μένουν αμετακίνητοι στη θέση ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, -8% για το 2016, -12% για το 2017, -13% για το 2018 και -13% για το 2019 μέσω των ΝΟΜΕ, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, πρέπει να υπολογίζεται σωρευτικά, ώστε να αποδώσει τον ενδιάμεσο στόχο της μείωσης κατά 20% ως τις 31/12/2017 και τον τελικό στόχο, του -49% στις 31/12/2019.
Ως αφετηρία εκλαμβάνεται το μερίδιο της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2015.
Παράλληλα, θέτουν ψηλά στην ατζέντα την πώληση μονάδων, την οποία επιδιώκουν να επαναφέρουν ως ρητή δέσμευση αν τα ΝΟΜΕ δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα σε επίπεδο μείωσης του μεριδίου της εταιρίας στη λιανική. Τα επιχειρήματα των δανειστών έχουν ενισχυθεί εξάλλου, από την εξέλιξη που είχε το μερίδιο της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες του 2016, καθώς τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 89,83% από 88,66% τον Νοέμβριο και έναντι του ενδεικτικού μνημονιακού στόχου για 87,24% για το τέλος του 2016.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν και για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, αρνούμενοι την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας το σχετικό πακέτο μετοχών να μεταβιβαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.
Χθες μάλιστα κυκλοφόρησαν φήμες, τις οποίες κύκλοι του υπουργείου διέψευδαν, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ενεργειακά και το επίμαχο 17%. Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης πάντως δεν φαίνεται να διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για την την πώληση του 17% και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία, άλλοι όμως αντιτείνουν την πολύ χαμηλή αξία των μετοχών της εταιρίας στο ΧΑ και το πενιχρό, σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της ΔΕΗ, αντίτιμο που θα εξασφάλιζε η πώληση των μετοχών.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η ενέργεια δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, σε περίπτωση που βρεθεί ο κοινός τόπος με τους εκπροσώπους των θεσμών και επέλθει συμφωνία για τα μείζονα θέματα (αφορολόγητο, ασφαλιστικό κλπ).