Tην απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού της αμφιλεγόμενης χρέωσης προμήθειας υπέρ των ΑΠΕ αναμένεται να ανακοινώσει η ΡΑΕ, που συνεδριάζει σήμερα σε ολομέλεια για το θέμα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής θα προβλέπει ένα ανώτατο όριο, ενδεχομένως σε συνάρτηση με την Οριακή Τιμή του Συστήματος αλλά όχι και κατώτατο, ενώ είναι πιθανόν να μην υπάρχει πλαφόν ούτε στη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία παραγόντων τόσο της ΡΑΕ όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας μήπως η θέσπιση ορίων μετατρέψει τη χρέωση σε τέλος, οπότε μπορεί να ανακύψουν σοβαρά νομικά προβλήματα.
Στελέχη της ΡΑΕ επεσήμαναν ότι η εκτόξευση της χρέωσης ενέργειας έγινε όταν η Οριακή Τιμή ξεπέρασε τα 120 ευρώ/ MWh
Το όλο θέμα πάντως μοιάζει να έχει διχάσει την αγορά. Από τη μία πλευρά οι φορείς των ΑΠΕ, στους οποίους ο ΛΑΓΗΕ χρωστά πάνω από 800 εκατ. ευρώ και πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση, εκφράζουν την υποστήριξή τους στην εν λόγω «χρέωση», θεωρώντας ότι οι προμηθευτές πρέπει να πληρώνουν για την πράσινη ενέργεια που υποχρεωτικά εντάσσεται στο «μείγμα» ηλεκτρισμού, που πωλούν, τη στιγμή μάλιστα που επωφελούνται από η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στη χονδρική αγορά λόγω ΑΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί – προμηθευτές ηλεκτρισμού, όπως προκύπτει και από τις θέσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ στη δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση της χρέωσης, θα προτιμούσαν την πλήρη αναθεώρηση του μέτρου και ενδεχομένως την επιστροφή στο παλαιό σύστημα του ΕΤΜΕΑΡ.
Στελέχη της ΡΑΕ πάντως τάσσονταν υπέρ της χρέωσης προμήθειας -με τις διορθώσεις που θα γίνουν στις όποιες αστοχίες του παρελθόντος- και υποστήριζαν ότι αν επρόκειτο το ΕΤΜΕΑΡ να χρηματοδοτήσει όλο το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, τότε θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 30% και η αύξηση αυτή να περάσει απ' ευθείας στους καταναλωτές ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, μοιάζει αδύνατον η «χρέωση προμήθειας», με ένα συνολικό κόστος της τάξης των 372 εκατ. ευρώ για το 2017 – όσο δηλαδή είναι το έλλειμμα του Λογαριασμού που πρέπει να καλυφθεί ως το τέλος του χρόνου- να μην μετακυλιστεί κάποια στιγμή στους καταναλωτές και να θεωρείται ότι μπορεί να απορροφηθεί εσωτερικά από τους προμηθευτές.
Η ΔΕΗ, που έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη χρέωση επειδή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, έχει δηλώσει ότι δεν θα αυξήσει τα τιμολόγιά της, προφανώς είτε γιατί το υπουργείο δεν της το επιτρέπει, είτε γιατί φοβάται ότι με την αύξηση των τιμολογίων θα αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα και θα χάσει πελάτες Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες προμηθευτές, δεν προβαίνουν σε αύξηση, φοβούμενοι για τα μερίδια στην αγορά και περιμένοντας πόσο θα αντέξει ο κυρίαρχος παίκτης. Το αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα στην αγορά λιανικής, ενώ όπως προειδοποιεί ο ΣΕΒ, αν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση, υπάρχει ο κίνδυνος πολλές εταιρίες να βγουν από το παιχνίδι.
Η τρίτη λύση, υπέρ της οποίας τάχθηκαν και αρκετές βιομηχανίες, που προεξοφλούν αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων, είναι ένα νέο κούρεμα στις εγγυημένες τιμές ειδικά των πολύ ακριβών ΑΠΕ, κάτι βέβαια, που δεν συζητούν οι φορείς των ΑΠΕ.