Προβληματισμένη παρακολουθεί η αγορά ηλεκτρισμού τις εξελίξεις σχετικά με την επίμαχη χρέωση προμήθειας υπέρ των ΑΠΕ, καθώς μπορεί η ΡΑΕ να εκτιμά ότι με ωριαίο πλαφόν στα 15 ευρώ/MWh η μέση χρέωση δεν θα ξεπεράσει τα 6-7 ευρώ/ Mwh, αυτό όμως απομένει να αποδειχθεί. Εξάλλου, αρκετοί ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτριμού είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι από τα 5-5,50 ευρώ/ Mwh και πάνω η εν λόγω χρεώση γίνεται εξαιρετικά προβληματική και πλήττει ευθέως τον ανταγωνισμό.
Χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ, μετά από μία πολύωρη σύσκεψη, έλαβε τελικώς την απόφαση για το ωριαίο πλαφόν των 15 ευρώ/ Mwh με αναδρομική ισχύ καθώς θα καλύψει το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2016, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε το όλο θέμα θα επανεξεταστεί.
H Aρχή εκτιμά ότι ένα μέσο επίπεδο των 6-7 ευρώ/MWh για τη χρέωση προμήθειας θα μπορέσει να αποδώσει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, ικανό για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του φετινού ελλείμματος (372 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ).
Οι πρώτοι μήνες εφαρμογής της χρέωσης προμήθειας δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εξ αιτίας της εκτόξευσης της τιμής, σε επίπεδο που άγγιξε κάποια στιγμή τα 45 ευρώ/MWh, οδηγώντας τη ΡΑΕ στην απόφαση να θέσει πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μερική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης.
Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση εισήγηση του ΛΑΓΗΕ με αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης, η οποία προέβλεπε τη θέσπιση συνολικά τριών ορίων, ενός κατώτατου, ενός ανώτατου και ενός για τη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση. Τελικώς η ΡΑΕ απέρριψε στα περισσότερα σημεία της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει στελέχη της, τα οποία θεωρούσαν ότι με τόσα πολλά όρια η χρέωση προμήθειας θα μετατρεπόταν σε τέλος προμήθειας, προκαλώντας, εκτός των άλλων και πληθώρα νομικών προβλημάτων.
Επίσης, η ΡΑΕ δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ όσον αφορά στον υπολογισμό των εφεδρειών.
Επιφυλάσσεται πάντως στο θέμα αυτό να το επανεξετάσει κατά την αναθεώρηση του μέτρου τον Ιούνιο, οπότε η χρέωση προμήθειας θα συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό και με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία προσδιορισμού των εφεδρειών του συστήματος ηλεκτρισμού, με πρωτεύουσα, δευτερεύουσα και τριτεύουσα εφεδρεία. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν σε κάποια από τις κλίμακες των εφεδρειών ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να εντάξει και το μέτρο της «διακοψιμότητας», δηλαδή τις βιομηχανικές μονάδες που παύουν να ηλεκτροδοτούνται, όποτε ο ΑΔΜΗΕ κρίνει σκόπιμο για την ευστάθεια ή την επάρκεια του συστήματος
΄Ο ρόλος των εφεδρειών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός γιατί μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση όχι μόνον της εικονικής Οριακής Τιμής του Συστήματος αλλά και της κανονικής ΟΤΣ, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Ας σημειωθεί ότι η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ΟΤΣ στη χονδρική αγορά και της εικονικής, δηλαδή της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα.
Η απότομη αύξηση της χρέωσης προμήθειας τους προηγούμενους μήνες, οδήγησε τη ΔΕΗ, που ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής δέχθηκε και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, πάνω από 100 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, να σταματήσει την πληρωμή της. Οι δε ιδιωτικές εταιρίες κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάζονται στις 10 Μαρτίου, ενώ ενδιάμεσα κέρδισαν προσωρινή διαταγή να πληρώσουν το 50% της χρέωσης που τους είχε επιμεριστεί μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών.