Αντιμέτωπη με σοβαρό πρόστιμο, ως 300 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ , αν δεν καταφέρει στο χρονικό διάστημα από 1/1/2017 ως τις 31/12/2020 να πετύχει ενεργειακή εξοικονόμηση ενεργειακής κατανάλωσης 97 Ktoe (χιλιάδων τόνων ισοδυνάμου πετρελαίου), με βάση την ευρωπαική οδηγία 27/2012 για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η υποχρέωση αυτή, που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από το 2015 (νόμος 4342) δεν αφορά μόνον στη ΔΕΗ αλλά σε όλες τις εταιρίες ηλεκτρισμού (οι ποσότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με το μερίδιό τους), τις πετρελαϊκές εταιρίες, τη ΔΕΠΑ, δηλαδή το σύνολο των ενεργειακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά.
Η εξοικονόμηση αφορά στην κατανάλωση, γι' αυτό και τα προγράμματα που εξετάζει η ΔΕΗ όπως και άλλες εταιρίες ηλεκτρισμού στην ΕΕ, σχετίζονται με δράσεις όπως η παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για αντικατάσταση λαμπτήρων, ενεργοβόρων συσκευών κλπ. Ανάμεσα στα σχέδια που επεξεργάζεται η ΔΕΗ είναι η παροχή εκπτώσεων στους πελάτες της για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών σε συνεργασία με αντίστοιχα καταστήματα, η αντικατάσταση λαμπτήρων με την ανάληψη του κόστους από τη εταιρία έναντι μακροχρόνιας δέσμευσης του καταναλωτή, η παροχή συμβουλών εξοικονόμησης σε μεγάλους πελάτες του τριτογενούς τομέα κλπ καθώς, η συνεργασία με εταιρίες Esco κλπ
Το μείζον ζήτημα όμως είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να επωμιστεί το κόστος των μέτρων αυτών, σε μία περίοδο με ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, εξ αιτίας των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών κλπ. .
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας εξετάζει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Πέραν των ειδικών προβλημάτων της ΔΕΗ, σοβαρές ενστάσεις έχουν διατυπώσεις και οι πετρελαικές εταιρίες, που αμφισβητούν κατά πόσον είναι υπόχρεες του μέτρου, δεδομένου ότι δεν έχουν άμεση σύνδεση με τον τελικό καταναλωτή του προιόντος τους και οι στόχοι της εξοικονόμησης τελικής κατανάλωσης δεν μπορούν να είναι μετρήσιμοι.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας στην Τελική Χρήση, ο εθνικός στόχος είναι η εξοικονόμηση 3.334 ktoe ή 38.918 MWh μέχρι το 2020 (1ktoe αντιστοιχεί σε 11.673 MWh). Το 90% της ποσότητας αυτής έχει δεσμευτεί ότι θα το αναλάβει το δημόσιο, μέσω διαφόρων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας πχ στα κτίρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κλπ. Στις ιδιωτικές εταιρίες έχει κατανεμηθεί το υπόλοιπο 10%, που αντιστοιχεί σε 333 ktoe. Στη ΔΕΗ με βάση τη συμμετοχή της στην τελική χρήση ενέργειας αντιστοιχεί το 29,1% δηλαδή περίπου 97 ktoe. Αυτό βέβαια με βάση το μερίδιο που είχε στη λιανική το 2015, γιατί αν το μερίδιο της εταιρίας το 2020 έχει μειωθεί κάτω από το 50% -όπως είναι ο μνημονιακός στόχος- τότε, λογικά, θα μειωθεί και ο στόχος εξοικονόμησης που της αναλογεί.
Οι εταιρίες που δεν θα πετύχουν τους στόχους της εξοικονόμησης στην τελική κατανάλωση θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμο, εξαγοράζοντας τις ποσότητες ενέργειας που δεν μείωσαν. Το κόστος υπολογίζεται σε 3-4 εκατ.ευρώ ανά ktoe.
Aς σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την χρονική επέκταση του μέτρου, που σήμερα αφορά την τετραετία 2017-2020, ως το 2030 τουλάχιστον, ενσωματώνοντας ενδεχομένως και αυστηρότερους στόχους.