Ενδιαφέρον για την απόκτηση δύο τουλάχιστον υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ φέρεται να επιδεικνύει μεγάλος όμιλος και δεν αποκλείεται τελικά η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων να αποτελεί το κλειδί για να ξεφύγει η ΔΕΗ από τη μέγγενη των επαπειλούμενων προστίμων και τις πιέσεις των δανειστών για τα ΝΟΜΕ.
Στελέχη της επιχείρησης θεωρούν ότι η όποια συμβιβαστική λύση με την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα περιλαμβάνει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, διαφορετικά η ΔΕΗ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ διεξάγει από τις 13 Φεβρουαρίου 2017 έρευνα στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και χειραγώγηση των τιμών στη χονδρική αγορά. Η έρευνα αφορά από το 2010 ως σήμερα, μία περίοδο κατά την οποία κατ’επανάλειψη η ΔΕΗ έχει κατηγορηθεί από τους ανταγωνιστές της για χειραγώγηση των τιμών στη χονδρική κυρίως μέσω του τρόπου που χρησιμοποιεί την έγχυση της φθηνής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.
Κύκλοι της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν φόβους για υψηλά πρόστιμα και δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί, θεωρούν ότι ο όποιος συμβιβασμός θα επέλθει μέσω μίας συμφωνίας για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Πρόσφατα εξάλλου, έγκυρες πηγές ανέφεραν, ότι κατατέθηκε πρόταση στη ΔΕΗ για την πώληση δύο υδροηλεκτρικών μονάδων από μεγάλο διεθνή όμιλος ηλεκτρισμού, ενώ δεν απέκλειαν στην παρούσα φάση να ανακινηθεί το ζήτημα του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας, ενός έργου που δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ έχει κοστίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.. Το έργο, το οποίο είχε συνδυαστεί με την εκτροπή του Αχελώου, μπλοκαρίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγές των κατοίκων. Πριν από κάποια χρόνια όμως, έγινε προσπάθεια αποσύνδεσης του έργου από την εκτροπή του Αχελλώου και στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα.
Ας σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ είχε εκδηλωθεί και στο παρελθόν από εταιρίες του εξωτερικού, όμως η εταιρία τότε δεν συζητούσε για το ενδεχόμενο αυτό, ενώ η ενέργεια από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς συμμετέχει και στα πακέτα των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) που βγάζει η ΔΕΗ στην αγορά.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την αύξηση της ποσότητας του ηλεκτρισμού που δημοπρατεί η ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο της πώλησης μονάδων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, καθώς μέσω των ΝΟΜΕ δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό άνοιγμα της αγοράς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Το όλο θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα έχει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για την ενέργεια με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.