O μηχανισμός της «διακοψιμότητας» στην Ελλάδα θα μπορούσει να παραταθεί μετά τον Οκτώβριο του 2017, εφόσον προηγουμένως υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει απο σχετική δήλωση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Η «διακοψιμότητα», μέτρο που αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση της ευστάθειας και της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και ταυτόχρονα μειώνει το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, είχε εγκριθεί για την Ελλάδα στο τέλος του 2014 για τρία χρόνια, όμως καθυστέρησε να ξεκινήσει με την πρώτη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2016,
Παρότι επανειλημμένα η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, έχει ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας να αιτηθεί την παράταση του μέτρου για την Ελλάδα, μέχρι σήμερα ο κ. Σταθάκης δεν έχει προβεί σε ανάλογη κίνηση.
«Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να παρατείνει την εφαρμογή του μηχανισμού της διακοψιμότητας πέραν του Οκτωβρίου 2017 θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά της με την Επιτροπή. Η Επιτροπή στη συνέχεια θα εξετάσει κατά πόσον οιοσδήποτε προτεινόμενος μηχανισμός συνεπάγεται κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης ελληνικής αγοράς και εάν αυτό ισχύει, κατά πόσον η εν λόγω ενίσχυση είναι συμβατή με τη Συνθήκη.» αναφέρει η κα Βεστάγκερ στην απάντησή της.
Η Επίτροπος τονίζει επίσης ότι «προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εύρυθμης αγοράς εξισορρόπησης ενέργειας»
H «διακοψιμότητα» είναι ο μηχανισμός που δίνει στον ΑΔΜΗΕ τη δυνατότητα να διακόπτει την παροχή ηλεκτροδότησης σε βιομηχανίες – που συμμετέχουν στις σχετικές δημοπρασίες -έναντι χαμηλότερης χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, για λόγους ευστάθειας και επάρκειας του συστήματος.
Ανάλογα μέτρα εφαρμόζουν επτά ακόμα χώρες της ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Αναλυτικότερα, στην απάντησή της, προς την κα Σπυράκη, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ αναφέρει τα εξής :
«Με την απόφαση της σχετικά με τον ελληνικό μηχανισμό διακοψιμότητας (Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου - ΥΔΦ), η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτός δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση διότι, βάσει της ανάλυσης της Επιτροπής για την ειδική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ελληνικό διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα όταν εκδόθηκε η απόφαση, ο μηχανισμός δεν παρείχε πλεονέκτημα στους παρόχους της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η εν λόγω διαπίστωση ισχύει επί τρία έτη από την ημερομηνία της απόφασης καθώς το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόταν σε περίοδο μεταρρύθμισης και οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταβάλουν την εκτίμηση της Επιτροπής.
Δεδομένου ότι η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζει την ανάγκη λήψης οποιουδήποτε ενδεχόμενου μέτρου για τη δυναμικότητα καθώς και χορήγησης κρατικής ενίσχυσης, προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενης της εύρυθμης αγοράς εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να παρατείνει την εφαρμογή του μηχανισμού διακοψιμότητας πέραν του Οκτωβρίου 2017, θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά της με την Επιτροπή.
Η Επιτροπή στη συνέχεια θα εξετάσει κατά πόσον οιοσδήποτε προτεινόμενος μηχανισμός συνεπάγεται κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης ελληνικής αγοράς και, εάν αυτό ισχύει, κατά πόσον η εν λόγω ενίσχυση είναι συμβατή με τη Συνθήκη. Πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά τον μηχανισμό διακοψιμότητας μπορούν να αναζητηθούν στην τελική της έκθεση για την τομεακή έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς δυναμικότητας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2016».