Aισιόδοξος για συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τον τρόπο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εστιάζοντας κυρίως στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και συμπληρωματικά στη πώληση πελατολογίου, που έχει προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
O υπουργός, όπως προκύπτει τόσο από τη συνέντευξη που έδωσε χθες στο Real FM, όσο και από διαβεβαιώσεις συνεργατών του, θεωρεί ότι η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης,...προς το παρόν, τουλάχιστον.
Και τούτο γιατί από το Σάββατο που έγινε η τελευταία επαφή των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, τα ενεργειακά μοιάζουν να έχουν περάσει σε δεύερη μοίρα και να περιμένουν τις εξελίξεις της κεντρικής διαπραγμάτευσης.
Έγκυρες πηγές συνδέουν τις όποιες αποφάσεις με τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη μορφή της συμφωνίας και στο πως θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τη ΔΕΗ στο Staff Level Agreement (SLA), το οποίο -αν και εφόσον κλείσει- θα περιλαμβάνει κατά βάση τα μέτρα μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το τρίτο μνημόνιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανόν η συμφωνία για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ να επαναλαμβάνει τα βασικά της προηγούμενης συμφωνίας (ΝΟΜΕ κλπ), με τις αναγκαίες διορθώσεις και τροποποιήσεις, όπως είναι η περιορισμένη αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρισμού προκειμένου να καλυφθούν οι μέχρι σήμερα υστερήσεις, χωρίς να θέτει επιτακτικά, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το ζήτημα της πώλησης των μονάδων, παρά μόνον ως ενδεχόμενο σε περίπτωση μη εκπλήρωσης του στόχου του 2020.
Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο πάντως, το διαρθρωτικό πρόβλημα για τη ΔΕΗ παραμένει, καθώς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί κεντρική πολιτική των Βρυξελλών, στην οποία η ΕΕ θα επανέρχεται με κάθε ευκαιρία, όσο δεν επιτυγάνεται η απαιτούμενη πρόοδος.
Μ.Π.