Με παραπομπή στις πρόσφατες δηλώσεις Βεστάγκερ, της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, απάντησε η τρόικα στο αίτημα για την παράταση της «διακοψιμότητας», μέτρου που μειώνει το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, το οποίο έθεσε η διοίκηση της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε συνάντηση που είχε με τους δανειστές την περασμένη εβδομάδα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας δεν έχει καταθέσει ακόμα στις Βρυξέλλες το αίτημα για την παράταση της «διακοψιμότητας», η οποία λήγει τον Οκτώβριο 2017, παρότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε αφήσει να διαφανεί ότι η Κομισιόν είναι ανοικτή στο ελληνικό αίτημα αρκεί η Αθήνα να το καταθέσει επισήμως στις υπηρεσίες της Επιροπής, στην απάντησή της σε σχετικό ερώτημα της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Η «διακοψιμότητα», πρακτική που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ, αφορά στη δυνατότητα του Διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού να διακόπτει την ηλεκτροδότηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρισμού, κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες, έναντι χαμηλότερης τιμής του ρεύματος μέσω των δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου.
Η επόμενη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου 2017.
Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την απροθυμία του υπουργείου να καταθέσει το αίτημα για την παράταση της διακοψιμότητας στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά και ειδικά στις επαφές με την Κομισιόν για τα νέα ΑΔΙ.
Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα της χρηματοδότησης του μέτρου. Σήμερα, τη διαφορά μεταξύ της μειωμένης τιμής ρεύματος που παίρνουν μέσω των δημοπρασιών οι βιομηχανίες και της κανονική τιμής, καλύπτει μία χρέωση που έχει επιβληθεί στις ΑΠΕ. Το τέλος αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φορέων των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση, το κόστος της διακοψιμότητας να μεταφερθεί, μέσω μίας νέας χρέωσης στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και να βαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. 'Ομως μετά το αλλαλούμ που έγινε με τη χρέωση προμήθειας υπέρ των ΑΠΕ, το υπουργείο διστάζει να ακολουθήσει ανάλογη πρακτική.
Η αβεβαιότητα πάντως για το μέλλον της διακοψιμότητας έχει αρχίσει να επηρεάζει τον προγραμματισμό αρκετών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, καθώς αδυνατούν να προϋπολογίσουν το κόστος τους, με αποτέλεσμα ορισμένες εξ αυτών να «φρενάρουν» παραγγελίες, όπως ανέφεραν κύκλοι της αγοράς.