Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Αυτό, προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Ο κ. Σταθάκης, στο Βερολίνο, συμμετείχε στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, όπου σε χθεσινή ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα, που είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Συγκεκριμένα ο υπουργός παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:
• την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
• την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας "κλειδί" για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
•την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
• τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
• τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
• την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ
Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία "Ενεργειακά νησιά" θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχουν αναφέρει κοινοτικές πηγές στο Capital.gr οι εκκρεμότητες σε σχέση με την ενέργεια αντιμετωπίζονται ως κορυφαία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. Στο επίκεντρο βρίσκεται η απαίτηση των δανειστών για αναλυτική περιγραφή των περίφημων εναλλακτικών δομικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, στα οποία πλέον θα περιλαμβάνονται πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Στις απαιτήσεις αυτές, κυρίως από την πλευρά της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να προχωρήσει με τις δημοπρασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο στις τελευταίες συζητήσεις έχει επανέλθει το θέμα της απόφασης του ευρωδικαστηρίου αλλά και της έρευνας της DGCOMP για την πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ. Υπό το πρίσμα αυτό φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, κάποια πιο συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας, για το κλείσιμο της αξιολόγησης.