Tα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Σταθάκη στις Βρυξέλλες προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η αγορά, ενώ ήδη έχει αρχίσει η ενημέρωση για τα “πωλητήρια” σε μονάδες της ΔΕΗ από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, πρώτα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και ακολουθούν σήμερα το πρωί η συναντήση με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ και την Τρίτη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρή Καρυπίδη.
Η κατάρτιση του φακέλλου με τις προς πώληση μονάδες φαίνεται ότι θα αποτελέσει το επόμενο βήμα, τίποτα όμως δεν θα κλείσει αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν επιτευχθεί η συνολική συμφωνία.
Σύμφωνα με προσχέδιο μνημονίου, που δημοσίευσε η “Καθημερινή” θα πρέπει να εκχωρηθεί το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος μέσα από τη δημιουργία και τη διάθεση σε τρίτους μίας ή περισσότερων χωριστών εταιριών, με τις οποίες η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία συμμετοχή ή σύνδεση. Επίσης το δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο στο οποίο συμμετέχει ή ελέγχει δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις εταιρίες που θα εκποιηθούν.
Το ίδιο κείμενο προβλέπει και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, καθώς δίνει περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 στην κυβέρνηση και τους θεσμούς να συμφωνήσουν στο λεπτομερές σχέδιο εκχώρησης των μονάδων και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι έρευνες αγοράς για τη διαμόρφωση ελκυστικών πακέτων προς τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου τον Οκτώβριο του 2017 να οριστικοποιηθεί το προς πώληση σχήμα ή σχήματα. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2017 με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ”μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2018 να έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες μεταβίβασης”, σύμφωνα με το κείμενο.
Ακόμα και αν υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτές δεν θα είναι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας και βασικά στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο εκ πρώτης όψεως μοιάζει μάλλον αδύνατον να τηρηθεί.
Ας σημειωθεί ότι πολλοί όμιλοι ελληνικοί και ξένοι έχουν επιδείξει κατά καιρούς ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ, τον τελευταίο καιρό όμως το ενδιαφέρον για λιγνιτικούς σταθμούς έχει μετριαστεί, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη ειδικότερα συντελείται μία αποεπένδυση στις ανθρακικές μονάδες, εξ αιτίας του υψηλού περιβαλλοντικού κόστους.
Ετσι το ενδιαφέρον αναγκαστικά έχει περάσει στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους το προς πώληση πακέτο ή πακέτα θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Από εδώ και πέρα το επιτελείο της ΔΕΗ θα αναλάβει να διαμορφώσει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, ενώ ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα προχωρήσει σχέδιο ανάλογο με αυτό της “μικρής ΔΕΗ”, το οποίο προέβλεπε και τη διάθεση πελατολογίου ή αν θα περιοριστεί αποκλειστικά σε πωλήσεις χαρτοφυλακίου μονάδων.