Στο πιο κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική συνοχή τείνει να αναδειχθεί το ζήτημα της ΔΕΗ , με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει και τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και την κυβέρνηση να αναζητούν τρόπο για να περάσει «αναίμακτα» η συμφωνία.
«Πρόκειται για έναν κακό συμβιβασμό, που δεν ξέρω αν το Μαξίμου μπορεί να τον σηκώσει» δήλωνε χθες κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την πώληση μονάδων και παράλληλα υπογράμμισε τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και πρώην υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη περί «κανιβαλισμού» της ΔΕΗ
Εν τω μεταξύ ο κ. Σταθάκης έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος, με ενημερωτικές συναντήσεις και επαφές. Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός θα συναντηθεί με πέντε κυβερνητικούς βουλευτές από λιγντιτοπαραγωγές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Φλώρινας, καθώς και τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη σε μία πρώτη απόπειρα να τους πείσει για την ανάγκη του επώδυνου συμβιβασμού, πράγμα καθόλου εύκολο, δεδομένη της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πώληση μονάδων και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Χθες εξάλλου, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και νωρίτερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Σήμερα το πρωί ο υπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Ο υπουργός φέρεται να επιβεβαίωσε στους συνδικαλιστές τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις Βρυξέλλες για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και την άμεση σύνδεση της εκποίησης μονάδων με την αξιολόγηση. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί την πώληση των υδροηλεκτρικών, καθώς προσπαθεί να «κτίσει» τη γραμμή άμυνας στον λιγνίτη και στην υποχρέωση να ανοίξει η πρόσβαση στην αγορά λιγνίτη, που απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Ο υπουργός φέρεται να αποκάλυψε ακόμα ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να πουληθούν και ορισμένες από τις πιο καινούργιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και όχι μόνον οι παλαιές ή αυτές που περιλαμβάνονται στο παλαιό σχέδιο της « μικρής ΔΕΗ»
Οι πληροφορίες αυτές «φούντωσαν» και πάλι το σενάριο που λέει ότι το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει πρώτα με την εκποίηση λιγνιτικών μονάδων και κατόπιν, ανάλογα με τα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών και την πορεία της αγοράς, να προχωρήσει στον δεύτερο κύκλο που θα αφορά στα υδροηλεκτρικά. Από την άλλη πλευρά πάντως επιμένουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν να βγουν προς πώληση «μικτά πακέτα», λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων», καθώς μόνον για τα λιγνιτικά θωρείται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ευρωπαικούς ομίλους τουλάχιστον. Παράλληλα, ζητείται να αναληφθεί δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με στόχο τον Ιούλιο να οριστικοποιηθεί το προς πώληση πακέτο ή πακέτα, προκειμένου τον Σεπτέμβιο να ξεκινήσει η διαδικασία που θα πρέπει νο ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, προθεσμίες που ο υπουργός επιδιώκει να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο πίσω.
Από το υπουργείο πάντως εξακολουθούν να μην επιβεβαιώνουν κανένα σενάριο, αναφέροντας μόνον ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζοντα και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σε ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ τονίζει ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αντίσταση της κυβέρνησης στις πιέσεις των δανειστών και ότι η κυβερνητική τακτική οδηγεί στην απώλεια μίας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015, χαρακτηρίζοντας «εθνικό έγκλημα» την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Το μείζον ωστόσο είναι το πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί αν χρειαστεί να ψηφιστεί από τη Βουλή νομοθετική διάταξη για τη ΔΕΗ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη συζητούνται όλα τα πιθανά σενάρια και οι πιθανοί συνδυασμοί, αναζητώντας αυτούς με τις λιγότερες απώλειες.