Σε «επιχείρηση κατευνασμού» των εσω-κυβερνητικών και εσωκομματικών αντιδράσεων που προκαλεί η πώληση μονάδων της ΔΕΗ έχουν επιδοθεί οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ οι συνδικαλιστές προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για τις 7 Απριλίου και η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους.
Εν τω μεταξύ ο κ. Σταθάκης θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κοζάνη σε μία ακόμα προσπάθεια να πείσει τους τοπικούς παράγοντες και την κοινωνία για την επερχόμενη συμφωνία στα ενεργειακά.
«Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση», είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο κ. Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» διαμήνυσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη περί κανιβαλισμού της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας ότι εταιρίες του δημοσίου ή ελεγχόμενες από το δημόσιο, όπως πχ τα ΕΛΠΕ και τα ΕΛΤΑ θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ για την πώληση μονάδων, εφόσον καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος συμμετείχε χθες στη συνάντηση του υπουργού με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ από τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.
'Οπως μάλιστα δήλωσαν και οι άλλοι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ θα διαφυλαχθεί. Όλοι τάχθηκαν κατά της «μικρής ΔΕΗ» και της πώλησης μονάδων και τόνισαν ότι η μάχη θα συνεχιστεί. Έγινε ωστόσο και η παραδοχή από τους βουλευτές ότι υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαικού Διαστηρίου για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, την «οποία δεν απαντήσαμε τόσα χρόνια, αλλά τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής κ. Θ. Μαμουλίδης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα οι βουλευτές Μ. Δημητριάδης, Ι. Θεοφύλακτος και Γ. Ντζιμάνης, καθώς και ο περιφερειάρχης Δ. Μακδονίας Θ. Καρυπίδης.
Νωρίτερα χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι απολύτων ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης και πρόσθεσε ότι δεν συζητούνται σχέδια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, υπογράμμισε πως « εμείς ποτέ δεν τους αντιμετωπίσαμε ως εχθρούς, αλλά κάνουμε διάλογο».
Εξάλλου, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου είπε ότι κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση κόμματος και κυβέρνησης
Απο την άλλη πλευρά όμως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης εμφανίστηκε να συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Σκουρλέτη περί “κανιβαλισμού”, ενώ οι βουλευτές Χ. Καφαντάρη και Τασία Χριστοδουλοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν επίσης να μην συνηγορούν στην πώληση μονάδων.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του Κόμματος, υπογράμμισε ότι «για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη» . Τόνισε όιτ η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% με μηδενικό αντάλλαγμα, μία κατάσταση που οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Ηδη η εταιρία έχει χάσει το 75% της χρηματιστηριακής της αξίας, κατέληξε.
Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε το γραφείο προυπολογισμού της Βουλής αρκέστηκε να δηλώσει ότι όποιος κάνει αλλαγές δημιουργεί εχθρούς, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση στα ενεργειακά.
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο επιμένουν ότι η ελληνική αντιπρόταση στις πιέσεις των δανειστών εστιάζεται στην πώληση λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ σε πρώτη φάση και αργότερα σε δεύτερο στάδιο υδροηλεκτρικών σταθμών, για τους οποίους ενδεχομένως να εξεταστεί η πώληση της υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) λόγω των διαφόρων νομικών προβλημάτων που παρουσιάζει η πώλησή τους. Όσο για το ποιές μονάδες θα πουληθούν φαίνεται ότι εξετάζονται όλες οι μονάδες με την ηγεσία του υπουργείου να προωθεί τις παλαιότερες και τους θεσμούς να επιμένουν και για τις πιο καινούργιες όπως η «Μελίτη Ι» και ο «Αγιος Δημήτριος V».
Οι δανειστές έχουν κατ' αρχήν ζητήσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης είπαν ότι δεν πουλάνε καμία μονάδα, κάνοντας όμως κάτι πολύ χειρότερο: Υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να πουλήσει τσάμπα με μηδέν αντίτιμο το 40% των πελατών της. Δηλαδή εκεί που η ΔΕΗ σήμερα έχει το 90% της πελατείας την υποχρεώνουν με τα ίδια κόστη μισθοδοσίας, με τα ίδια δάνεια, με τα ίδια χρέη, με τις ίδιες υποδομές, να παράγει για 40% λιγότερους πελάτες» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» , που προωθούσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι προέβλεπε τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με το 30% της ΔΕΗ, δηλαδή με το 30% των εργοστασίων, το 30% των πελατών, το 30% των χρεών και το 30% των δανείων, που θα έβγαινε προς πώληση. «Με τη μικρή ΔΕΗ θα είχαμε 1,5 δισ. ευρώ από την πώληση μονάδων, 1,5 δισ. ευρώ από την υποχρέωση του αναδόχου να κατασκευάσει τη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα και άλλα 2 δισ. ευρώ περίπου από τις έμμεσες παρενέργειες» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.
Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα παραβρεθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη.