Nέο κύμα αβεβαιότητας προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να επαναπροκηρύξει το λιγνιτορυχείο της Βεύης. Με νεώτερη ανακοίνωσή του ο υπουργός προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι το κοινό πρότζεκτ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για τη Μελιτη Ι και ΙΙ δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις, όμως οι τριγμοί που ο ίδιος προκάλεσε παραμένουν και δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν στην αμφιλεγόμενη κίνηση Σταθάκη μία ακόμα ρωγμή στις σχέσεις του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η υπόθεση της Βεύης δεν έχει κλείσει…
Από την άλλη πλευρά όμως, όπως ο ίδιος ο κ . Σταθάκης ομολογεί η αξιοποίηση του τμήματος του ορυχείου της Βεύης, που επρόκειτο να δοθεί σε ιδιώτες, αναβάλλεται για το απώτερο μέλλον…
“Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του όμορου κοιτάσματος αφορά το απώτερο μέλλον όταν επιλεγεί ο ιδιώτης ανάδοχος με έγκυρο και διαφανή διεθνή διαγωνισμό” αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και υποστηρίζει ότι “το κοινό πρότζεκτ της ΔΕΗ με τη CMEC δεν εμποδίζεται καθ’οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο, διεθνή διαγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί”. Το μερίδιο αυτό ωστόσο δεν φθάνει για να τροφοδοτήσει και τη Μελίτη ΙΙ, που θα κατασκευάσει η CMEC, αν και εφόσον κλείσει η συμφωνία για το κοινό πρότζεκτ, και η αβεβαιότητα για το πότε θα αρχίσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού, δεν είναι καλός σύμβουλος για να ξεκινήσει νέα μονάδα. Ιδιαίτερα με το ιστορικό που έχει ο διαγωνισμός για τη Βεύη.
Το μεγαλύτερο μέρος του ορυχείου της Βεύης το εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, ενώ για το υπόλοιπο είχε γίνει διαγωνιστική διαδικασία πριν από περίπου 10 χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2014 υπογράφηκε σύμβαση του δημοσίου με την ανάδοχο εταιρία, τον “Ακτορα”, αλλά η σύμβαση ποτέ δεν κυρώθηκε στη Βουλή. Τώρα τη σύμβαση - και μαζί και την επένδυση που είχε προγραμματιστεί - έρχεται να ακυρώσει ο υπουργός, χωρίς να δίνει πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και σε ένα τάιμινγκ που γεννά πολλά ερωτήματα: Την ώρα που κλείνει τη συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - και των ορυχείων που τις συνοδεύουν- και την ώρα που η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με τη CMEC για το πρότζεκτ Μελίτη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι το πρότζεκτ Μελίτη θα γίνει. Παρότι ο κ. Σταθάκης δημόσια δεν έχει καταφερθεί κατά του κ. Παναγιωτάκη, με την στάση του ωστόσο δεν δείχνει να στηρίζει τις επιλογές του, όπως πχ το σχέδιό του για την πώληση χαρτοφυλακίου πελατών. Αν σε αυτό προστεθεί και η σύγχυση που ο υπουργός προκάλεσε στο “πρότζεκτ Μελίτη.”, τότε δεν αποκλείεται η κίνηση Σταθάκη για τη Βεύη να προμηνύει και άλλες εξελίξεις.