Eπιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιωργο Σταθάκη, με την οποία ζητεί την παράταση της «διακοψιμότητας» κατά τρία χρόνια και την υποβολή του σχετικού αιτήματος στη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν αυτόνομα, ώστε να μην συσχετιστεί με άλλα μέτρα, απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
Η επιστολή, με ημερομηνία 17 Μαίου 2017, εστάλη λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία του κ. Σταθάκη στη γενική συνέλευση του ΣΒΑΠ , του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά, ότι σύντομα θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την παράταση της διακοψιμότητας.
Το μέτρο, που συμβάλλει στην αισθητή μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, λήγει τον Οκτώβριο. Με τη «διακοψιμότητα», ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, εν προκειμένω ο ΑΔΜΗΕ, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού μπορεί να περικόπτει ή να διακόπτει φορτία στις βιομηχανίες, βάσει των όρων (ποσότητα Μwh και τιμές) που έχουν επιτευχθεί στις σχετικές δημοπρασίες.
Ας σημειωθεί ότι η υποβολή του αιτήματος στην Κομισιόν, η οποία ατύπως φέρεται να δίνει το πράσινο φως, έχει καθυστερήσει και ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είχαν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους, εν όψει της επικείμενης λήξης του.
« Το αίτημα πρέπει να αφορά στην παράταση της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου ως αυτοτελούς μηχανισμού για χρονικό διάστημα τριών ετών, ως την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς και τη λειτουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος, που να διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης» αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή.
«Η παράταση της διακοψιμότητας θα πρέπει να τεθεί αυτοτελώς , έτσι ώστε να μην συσχετιστεί με το αίτημα για την παράταση του προσωρινού μηχανισμού επάρκειας ισχύος και να έχει ελάχιστη διάρκεια τριών ετών , έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης αλλά και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του μηχανισμού, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη διατήρηση και περαιτέρω αύξησή της, (άμεσης και έμμεσης) απασχόλησης , καθώς ορίζοντας ενός έτους δεν ευνοεί αποφάσεις για νέες βάρδιες και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων» τονίζει ακόμα η ΕΒΙΚΕΝ΄