Aκάλυπτο άφησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ο πρωθυπουργός σε σχέση τις πρόσφατες δηλώσεις για τους λιγνίτες και τα σχέδιά του για τις κοινοπραξίες με τρίτες εταιρίες, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την συμφωνία που έκλεισε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους δανειστές.
«Ο καθένας έχει ένα ρόλο. Ο ρόλος του κ Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειριστεί. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτό που διαπραγματεύεται με θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική. Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Ο κ. Παναγιωτάκης μόλις προχθές, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, επέμεινε στα σχέδιά του για την κοινοπραξία με την κινεζική CMEC όσον αφορά στο πρότζεκτ Μελίτη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα ήθελε κοινοπραξίες με τρίτους και για άλλες μονάδες. Το πρόβλημα είναι όμως ότι πρέπει να καταρτίσει τη λίστα των λιγνιιτικών μονάδων που θα πουληθούν σε ιδιώτες και που όπως φαίνεται η «Μελίτη 1» και πολύ πιθανόν η άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ», τα δύο βασικά περιουσιακά στοιχεία που βάζει η ΔΕΗ στην κοινοπραξία με τους Κινέζους- θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τα πωλητήρια.
Πριν λίγες ημέρες εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας παρέπεμψε ευθέως στους διαγωνισμούς που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, τα ανοίγματα στον λιγνίτη.
Η διαφωνία του κ. Παναγιωτάκη με κορυφαίους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τη ΔΕΗ δεν περιορίζεται μόνον στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Επεκτείνεται και στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), για τις οποίες πολλές φορές έχει εκφράσει την αντίθεσή του και τη διαφωνία του για την τιμή εκκίνησης.
Επιφυλακτική έχει σταθεί μέχρι στιγμής η ηγεσία του ΥΠΕΝ και στο σχέδιο του κ. Παναγιωτάκη να θέσει προς πώληση εταιρία με πελατολόγιο της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ανακοίνωσε πως μέσα στον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο θα προκηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της θυγατρικής στη λιανική με ένα πελατολόγιο της τάξης των 400.000-450.000 καταναλωτών.
Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης έχει αφήσει να διαφανεί η διαφωνία του με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για το ορυχείο της Βεύης.
Το ερώτημα είναι αν οι αιχμές που άφησε χθες ο κ. Τσίπρας προοιωνίζονται γενικότερες εξελίξεις στο τιμόνι της επιχείρησης, καθώς ο μέχρι σήμερα ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ φάνηκε να χάνει το στήριγμα που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο τον κρατούσε, σε προηγούμενες διενέξεις του με τους εκάστοτε εποπτευόντες υπουργούς.