Mετά από αίτημα της εταιρίας Paneuropean, του ομίλου Λάτση, που αποκάλυψε διαφωνίες ανάμεσα στον όμιλο που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ και την κυβέρνηση, οδηγήθηκε τελικώς σε αναβολή για ένα μήνα η ετήσια γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία τελικώς ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου. επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες.
Στην επιστολή που έστειλε η Paneuropean, η οποία ελέγχει το 45,5% στη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ και διάβασε ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτοσρός, ο όμιλος Λάτση, επικαλούμενος εκκρεμότητες στις συζητήσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, δηλαδή της Paneuropean και του δημοσίου, ζήτησε την αναβολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή είχε περιέλθει στη διοίκηση των ΕΛΠΕ από το βράδυ της Τρίτης, 23 Μαίου.
Ερωτώμενος σχετικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, κατ' αρχήν δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την αναβολή της συνέλευσης και ζήτησε να απευθύνουν στον όμιλο Λάτση την ερώτηση. Στη συνέχεια είπε ότι τα «ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει σε κάποιους δεν αρέσει…
Πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».
Η απάντηση του πρωθυπουργού σχετίζεται και με κάποιες πληροφορίες ότι ένας από τους λόγους τριβής με τον όμιλο Λάτση είναι ότι η Paneuropean, η οποία κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο στον όμιλο απ' ότι το δημόσιο, θέλει περισσότερη και ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου. Σήμερα το δημόσιο, που έχει το 35%, πέρα από άλλα μέλη του ΔΣ έχει ορίσει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Ερωτώμενος ο πρωθυπουργός για το Ελληνικό, όπου επίσης μετέχουν εταιρίες του ομίλου Λάτση και θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες της διαφωνίας, ο κ. Τσίπρας έδειξε τη δυσαρέσκειά του, επειδή οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν για τα θέματα ενός ιδιώτη, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μόνον ότι υπήρχε ένα χάος και πλέον δρομολογούνται διαδικασίες με σεβασμό στο νόμο και το Σύνταγμα
«Και στις δύο περιπτώσεις, ΕΛΠΕ και Ελληνικό, έχουμε θετικές εξελίξεις» κατέληξε.
Ανάμεσα στα ζητήματα που έχουν να χειριστούν τα ΕΛΠΕ με το δημόσιο είναι ακόμα η πώληση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ, τα οποία κατέχουν το προς πώληση 35% του πακέτου του ΔΕΣΦΑ, έχουν διαμηνύσει ότι το τίμημα είναι αυτό που θα κρίνει την ολοκλήρωση της πώλησης..
Εξάλλου, η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ.
Τέλος χθες, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, μετά τα όσα γράφηκαν για τις επενδύσεις-μαμούθ των ExxonMobil και Total, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις επαφές που είχαν στην Αθήνα τα στελέχη των δύο εταιριών την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαίου, αναφέροντας ότι « το αντικείμενο των συναντήσεων περιέχεται με ακρίβεια στα Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από την αντιπροεδρία και το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Οτιδήποτε άλλο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.