Αίτημα για πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες μέσα στο καλοκαίρι, το πιθανότερο τον Αύγουστο, ετοιμάζονται να καταθέσουν τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την ExxonMobil και την Total για μπλοκ σε μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο ως τη θάλασσα νοτιοδυτικά της Κρήτης, το πιθανότερο και εκτός των ορίων των οικοπέδων, που είχαν τεθεί σε διαγωνισμό το 2014.
Την περίοδο αυτή στελέχη των τριών εταιριών εργάζονται για να οριοθετήσουν την προς έρευνα ζώνη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος των ΕΛΠΕ, λέγοντας «Κοιτάμε όλο το Ιόνιο, μέχρι τη Γαύδο». Πρόσθεσε ότι στο σύνολο της έκτασης αυτής υπάρχουν ζώνες όπου δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες, που σημαίνει ότι η περιοχή ενδιαφέροντος μπορεί να εκτείνεται και πέρα των 20 «μπλοκ» σε Ιόνιο και νότιο Κρητικό πέλαγος που είχαν προκηρυχθεί στον διαγωνισμό του 2014 και οποιός δεν έφερε το προσδιοκώμενο αποτέλεσμα, αφού προσφορές κατατέθηκαν μόνον για τρία «οικόπεδα».
Αν όλα κινηθούν με βάση το κατ' αρχήν χρονοδιάγραμμα, υπολογίζεται ότι τον Αύγουστο θα υποβληθεί στο ΥΠΕΝ επισήμως το αίτημα , οπότε σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος το υπουργείο θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη ζώνη. Στον διεθνή διαγωνισμό μπορεί να διεκδικήσουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι τη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι εκπρόσωποι των τριών εταιριών έχουν ήδη γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον τους στην κυβέρνηση. Την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαίου, στελέχη της ExxonMobil, της Total και των ΕΛΠΕ ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων, καθώς και πολλά υποσχόμενων γεωλογικών σχηματισμών σε γειτονικές περιοχές, σε συνδυασμό με την επανερμηνεία δεδομένων από παλαιότερες σεισμικές έρευνες ήταν η αιτία της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των πετρελαικών εταιριών.
Τα μερίδια συμμετοχής των τριών εταιριών στην κοινοπραξία που θα σχηματιστεί δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Τα ΕΛΠΕ πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους, θα επιθυμούσαν ένα ποσοστό στο 20 %, με τις ExxonMobil και Total να αποκτούσαν 40 %. η κάθε μία . Στέλεχος των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι η συνεργασία με ξένες εταιρίες είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για λόγους κόστους (μια γεώτρηση σε βαθιά νερά όπως αυτά του Ιονίου κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια) αλλά και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας σε αυτά τα βάθη.
Τέλος, η ΕΔΕΥ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων σχεδιάζει νέες σεισμικές έρευνες σε πιο πυκνές γραμμές στο κεντρικό Ιόνιο, στην περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη, καθώς και στο νότιο Κρητικό πέλαγος με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος για έρευνες. Μάλιστα, ο υπουργός κ. Σταθάκης δήλωσε χθες ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες αυτές, θα επαναπροκηρυχθούν σταδιακά θαλάσσια και χερσαία μπλοκ για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.