Για ισχυρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκη, λέγοντας «τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια», καθώς σχολίαζε τα σχέδια του επικεφαλής της ΔΕΗ για κοινοπραξίες με τρίτες εταιρίες, όσον αφορά στους λιγνίτες.
«Αυτές ήταν επιλογές που έπρεπε να είχαν γίνει στο παρελθόν» δήλωσε ο υπουργός στην ομιλία του, χθες, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαίδα.
Πρόσθεσε ότι θα διαψευστούν όσοι θεωρούν ότι δεν θα έχει ανταπόκριση ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες και ότι θα χρειαστεί να πωληθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες. «Η ιστορία θα σταματήσει εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγιωτάκης από την πλευρά του, έθεσε, αλλαγής του μοντέλου των σχέσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της πολιτείας, προκειμένου η εταιρία να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό και κάλεσε τη ΓΕΝΟΠ να αγωνιστεί προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο υπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνηση όσον αφορά στα ΝΟΜΕ και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Είπε ότι έγινε ένας συμβιβασμός με βάση το πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, η ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, Μίλησε για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ (51%) και του ΑΔΜΗΕ, χαρακτήρισε τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) ως μεταβατικό εργαλείο, καθώς «είναι αδύνατον η ΔΕΗ να διατηρήσει το 90% της λιανικής αγοράς», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ζήτησε να πουληθεί το 40% της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ, τελικά όμως μετά τη διαπραγμάτευση δέχθηκε η πώληση να αφορά μόνον στους λιγνίτες. Είπε ότι στους διαγωνισμούς που θα γίνουν θα υπάρξει ρήτρα μη απόλυσης των εργαζόμενων για κάποια χρόνια. Αφησε ανοικτό το θέμα του προσδιορισμού των προς πώληση μονάδων, λέγοντας ότι υπάρχει μία συζήτηση με την Κομισιόν για το ποιά ακριβώς είναι η βάση υπολογισμού για το 40% της λιγντικής ισχύος της ΔΕΗ. Αν δηλαδή είναι οι υφιστάμενες μονάδες ή και οι υπό κατασκευή. Από την τοποθέτησή του πάντως, φάνηκε ότι θα υπάρξει μία δυναμική προσέγγιση της κατάστασης. Πρόσθεσε δε ότι στα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις μονάδες θα μπορούν να συμμετάσχουν και φορείς του δημοσίου, ενώ ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, έστω και με μικρότερη συμμετοχή.
Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει τάχιστα η μελέτη για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Δήλωσε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ θα μειωθεί αλλά στόχος είναι να παραμείνει ισχυρή και ότι για να επιτευχθεί αυτό θα υπάρξει διαφοροποίηση δραστηριοτήτων στο εσωτερικό και νέα προιόντα στο εξωτερικό, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα.
Είπε ότι δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος εξ αιτίας της μετάβασης στο νέο σχήμα και έθεσε το τίμημα ως ένα από τα βασικά κριτήρια για την πώληση των μονάδων «Δεν θα πουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν υπάρχει κανείς που θα υπέγραφε κάτι τέτοιο» δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ ήταν η τελευταία που η ΔΕΗ πούλησε περιοουσιακά στοιχεία για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες. Θέλουμε να μας επιτρέψουν τα έσοδα από πωλήσεις λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, κατέληξε.