Σε ειδική εκδήλωση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, παρουσιάστηκε η βασική μελέτη αναφοράς του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), “SE Europe Energy Outlook 2016/2017”. Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού ο Όμιλος Χρηματιστήριου Αθηνών και το ΙΕΝΕ, παρακολούθησαν κορυφαία στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων της Ελλάδας, καθώς και επιφανείς εκπρόσωποι άλλων δυναμικών κλάδων της οικονομίας της χώρας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός, εκ μέρους του ΙΕΝΕ, από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρουσίαση της μελέτης “South East Europe Energy Outlook 2016/2017”. Η μελέτη παρέχει μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα του ενεργειακού τομέα της περιοχής εξετάζοντας 13 συνολικά χώρες. Παράλληλα, στη μελέτη παρατίθεται ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών σεναρίων για το πως θα διαμορφωθεί η ενεργειακή προσφορά και ζήτηση, καθώς και εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων μέχρι το 2025 για όλο το φάσμα των ενεργειακών εφαρμογών στις χώρες της περιοχής.
Αναλυτικότερα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, αναφέρθηκε διεξοδικά στις τάσεις και εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης, στο σχετικό νομικό πλαίσιο, καθώς και στις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν, την επόμενη δεκαετία, στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου, περιέγραψε τα υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα Χρηματιστήρια Ηλεκτρικής Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ ανέλυσε και τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες για περιφερειακό gas hub. Τέλος, ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΕΝΕ, κ. Νίκος Σοφιανός, παρουσίασε διεξοδικά την δραστηριότητα και τις τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ συνολικά στη ΝΑ Ευρώπη.
Συνολικά, όπως τονίστηκε από την πλευρά των ομιλητών, ως το 2025, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του SEEEO 2016/2017, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 267 δισ. ευρώ, ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 321 δισ. ευρώ.
Ανάμεσα στις βασικότερες διαπιστώσεις της μελέτης είναι το χάσμα ανάμεσα στις κατευθύνσεις και απαιτήσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, και των προτεραιοτήτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, οι οικονομίες στηρίζονται ακόμη σε ενδογενείς εν πολλοίς ρυπογόνες πηγές ενέργειας (π.χ. λιγνίτης, κάρβουνο, πετρέλαιο).
Παράλληλα, στο περιφερειακό ενεργειακό μείγμα δεσπόζουν οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου. Ειδικά για το φυσικό αέριο, το SEEEO 2016/2017 τονίζει την όλο και αυξανόμενη σημασία του στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στην οικιακή χρήση.
Όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ η μελέτη του ΙΕΝΕ διαπιστώνει αντίφαση ανάμεσα στην απαίτηση, κυρίως εκ μέρους της ΕΕ, για ενίσχυση περιβαλλοντικά «καθαρών» μορφών ενέργειας και την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Από την άλλη, σύμφωνα με το “South East Europe Energy Outlook 2016/2017” του ΙΕΝΕ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έχει σημειώσει σημαντικά βήματα στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, εν, αντίθετα, πολύ μικρότερη πρόοδος έχει συντελεστεί στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.
Ακολούθησε εκτενής παρέμβαση του Καθηγητή Παντελή Κάπρου, Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Διευθυντή του Ε3Μ Lab στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σχετικά με τη συνολική ενεργειακή ζήτηση και προσφορά στην περιοχή, με ορίζοντα το 2050, καθώς και για την ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού «κεκτημένου» της ΕΕ από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Ας σημειωθεί ότι υπήρξε στενή συνεργασία, στο πλαίσιο της μελέτης, ανάμεσα στο Ε3Μ Lab του ΕΜΠ και το ΙΕΝΕ, στη διατύπωση των ενεργειακών σεναρίων για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης οι κκ. Αριστείδης Τασούλης, Επιχειρησιακός Διευθυντής Ρυθμιστικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΛΑΓΗΕ, και Ανδρέας Δασκαλάκης, Διευθυντής Λειτουργίας Αγοράς και Εξυπηρέτησης Μελών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις που ήδη λαμβάνουν χώρα σε ότι αφορά την επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας τονίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, στον τομέα αυτό, να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί.
Η βασική μελέτη αναφοράς SEEEO 2016/2017 του ΙΕΝΕ χρηματοδοτήθηκε από ομάδα επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στους βασικούς χορηγούς συγκαταλέγονται οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ) και Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) ενώ στους υποστηρικτές συμπεριλαμβάνονται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, EnSCo, Energean Oil & Gas, Όμιλος Χρηματιστήριου Αθηνών, καθώς και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm.