Aνασφάλιστο ήταν το ορυχείο, τα εκσκαπτικά μηχανήματα και όλος ο εξοπλισμός που καταστράφηκε στο ορυχείο λιγνίτη του Αμυνταίου, όπως και όλα τα βασικά πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ίδια η επιχείρηση στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2016.
Σχεδόν προφητικά μάλιστα, στη σελίδα 28 της ετήσιας έκθεσης, με τίτλο “Κίνδυνος από τη μη ασφάλιση των παγίων περιουσιακών στοιχείων” η ΔΕΗ αναφέρει “Οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά σε βασικούς σταθμούς παραγωγής Η/Ε, ή σε πάγια μεταφοράς και διανομής ή εξοπλισμό ορυχείων ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες, την οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας”.
Ο λόγος που η ΔΕΗ δεν ασφαλίζει τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως η ίδια δηλώνει, είναι το εκτιμώμενο υψηλό κόστος των ασφαλίστρων.
Τώρα όμως μετά την καταστροφή που έγινε το Σάββατο στο Αμύνταιο θα κληθεί να τα πληρώσει στο πολλαπλάσιο, όπως όλα δείχνουν.
Στο εδάφιο περί “Κινδύνου από την μη ασφάλιση των παγίων περιουσιακών στοιχείων” η ΔΕΗ αναφέρει αναλυτικά :
“Ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι των συνήθων κινδύνων, που σχετίζονται με τους σταθμούς παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα ιδιόκτητα ακίνητά του και τον εξοπλισμό. Ασφαλίζονται μόνο τα μεγάλα πληροφοριακά συστήματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα υλικά και τα ανταλλακτικά καθώς και για υποχρεώσεις έναντι τρίτων. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκτιμώμενο υψηλό κόστος που συνδέεται με την ασφάλιση κατά των κινδύνων αυτών σε σύγκριση με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών σε περίπτωση που κάποιοι από τους υπόψη κινδύνους συμβούν και το διεσπαρμένο δίκτυο σταθμών παραγωγής Η/Ε. Επιπλέον ο Όμιλος δεν ασφαλίζεται για υποχρεώσεις έναντι τρίτων σε σχέση με τα δίκτυα διανομής Η/Ε. Τα έργα υπό κατασκευή (εκτός των δικτύων) ασφαλίζονται από τους εργολάβους για το διάστημα υλοποίησής τους. Τα ποσά μετρητών στα Καταστήματα Πώλησης της Εμπορίας ή χρηματαποστολές αυτών, ασφαλίζονται έναντι κλοπών, καθώς επίσης ασφαλίζεται και η μεταφορά υγρών καυσίμων.
Oποιαδήποτε σοβαρή ζημιά σε βασικούς σταθμούς παραγωγής Η/Ε ή σε πάγιο μεταφοράς και διανομής ή εξοπλισμό ορυχείων ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες, την οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας
. Επιπλέον, διακοπές λειτουργιών που συμβαίνουν λόγω εργατικών διαφορών, απεργιών, σεισμών, πυρκαγιών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, μεταξύ άλλων παραγόντων, θα μπορούσαν ενδεχομένως, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους, να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ή αύξηση του λειτουργικού κόστους".
Χθες πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της ζημιάς, λέγοντας ότι όσα ακούγονται περί απωλειών από 1 ως 3 δισ. ευρώ δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα και ότι η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Διαβεβαίωναν μάλιστα από τη ΔΕΗ ότι δεν θα προκληθεί πρόβλημα ανεπάρκειας ηλεκτρισμού στο σύστημα, ούτε πρόβλημα στη τηλεθέρμανση της Πτολεμαίδας, αφού τα αποθέματα που δεν έχουν πληγεί συν τις ποσότητες λιγνίτη από ένα παρακείμενο, μικρό ανεκμετάλλευτο κοίτασμα, αρκούν για να τροφοδοτήσουν τις δύο μονάδες του Αμυνταίου, συνολικής ισχύος 600 MW για περίπου ένα χρόνο.
Ο κ Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης χθες τη σύσταση της οκταμελούς επιτροπής από στελέχη της ΔΕΗ που θα διερευνήσει τα αίτια της κατολίσθησης με την εντολή το πόρισμα να έχει κατατεθεί ως το τέλος Ιουνίου, το αργότερο.
Οι εργαζόμενοι στην περιοχή πάντως μιλούν για σχεδόν ολική καταστροφή του ορυχείου, το οποίο είναι μάλλον απίθανο να επαναλειτουργήσει, καθώς το κόστος αποκατάστασης για τη ΔΕΗ είναι σχεδόν απαγορευτικό. Στις δε δαπάνες θα πρέπει να προστεθεί και η μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων.