Δεν ξέρουμε αν φταίει ή αν δεν φταίει ο τρόπος που γίνονταν οι αρχαιολογικές εργασίες, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, για την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο. Αυτό που ξέρουμε, από τις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2016 της ΔΕΗ είναι ότι, η προβληματική και καταχρεωμένη επιχείρηση πλήρωσε από τον προυπολογισμό της 5 εκατ. ευρώ το 2016 για αρχαιολογικές εργασίες στο ορυχείο του Αμυνταίου. Και μπορεί το ορυχείο να καταστράφηκε αλλά η προκήρυξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φλώρινας για την πρόσληψη 426 εργαζομένων, επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, στο ορυχείο τρέχει κανονικά και μάλιστα βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Τώρα το πού ακριβώς θα δουλέψουν οι άνθρωποι αυτοί και τι θα κάνουν στη διάρκεια των τετράμηνων και εξαμηνιαίων συμβάσεων,αυτό φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει ούτε η ίδια η ΔΕΗ, που θα πληρώσει τις αμοιβές.
Δεν ξέρουμε αν φταίει ή αν δεν φταίει ο τρόπος που γίνονταν οι αρχαιολογικές εργασίες, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, για την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο. Αυτό που ξέρουμε, από τις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2016 της ΔΕΗ είναι ότι, η προβληματική και καταχρεωμένη επιχείρηση πλήρωσε από τον προϋπολογισμό της 5 εκατ. ευρώ το 2016 για αρχαιολογικές εργασίες στο ορυχείο του Αμυνταίου. Και μπορεί το ορυχείο να καταστράφηκε αλλά η προκήρυξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φλώρινας για την πρόσληψη 426 εργαζομένων, επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, στο ορυχείο τρέχει κανονικά και μάλιστα βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Τώρα το πού ακριβώς θα δουλέψουν οι άνθρωποι αυτοί και τι θα κάνουν στη διάρκεια των τετράμηνων και εξαμηνιαίων συμβάσεων, αυτό φαίνεται ότι σιγά- σιγά το μαθαίνει και η ΔΕΗ, που θα πληρώσει τις αμοιβές.
‘Ετσι, μετά την κατολίσθηση και την καταστροφή του περασμένου Σαββάτου, οι αρμόδιες αρχές της Φλώρινας διαβεβαίωσαν ότι οι θέσεις εργασίας που είχαν προκηρυχθεί και το προσωπικό που έχει ήδη επιλεγεί θα απασχοληθεί με εργασίες σε γειτονική περιοχή, στη θέση «Ανάργυροι ΙΧβ» κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας.
Η έκταση που καλυπτόταν από αρχαιολογικές εργασίες στις θέσεις «Ανάργυροι ΧΙΙΙα» και «Ανάργυροι VIIf»- περιοχές που επλήγησαν από την κατολίσθηση- επρόκειτο κανονικά να αποδοθεί στη ΔΕΗ στα τέλη Αυγούστου.
‘Οσον αφορά δε στη διαμάχη για το αν έφταιγαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την κατάρρευση του ορυχείου, πηγές της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι οι αρχαιολογικές τομές, σε αντίθεση με τις εκσκαφές για την εξόρυξη λιγνίτη που φθάνουν σε δεκάδες μέτρα βάθος, διενεργούνται σε βάθος που κυμαίνεται από 50 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα, με μηδαμινή επίδραση στη στατική επάρκεια των εδαφών.
Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, το 2012 σε επιστολή του με την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου Σπάρτακος που είχε τότε, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολίσθησης στο ορυχείο, διατυπώνοντας και έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που γίνονταν οι ανασκαφές