Σε αναμόρφωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) μαζί με το “ψαλίδι” κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης που διεκδικεί η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προχωρεί η ΡΑΕ, η οπαία τελικά δεν αναμένεται πριν το τέλος του Ιουλίου να έχει οριστικοποιήσει την πρότασή της, έναντι του τέλους Ιουνίου, που έληγε η αρχική προθεσμία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα κριτήρια και τις προδιαγραφές για τους δικαιούχους του μειωμένου τιμολογίου ρεύματος και σχεδιάζει δικλείδες ασφαλείας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι στις διάφορες κατηγορίες για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες έχουν παρεισφρύσει και πολλοί “επιτήδειοι”.
Ας σημειωθεί ότι στους δικαιούχους του ΚΟΤ δεν παρέχεται μόνον χαμηλοτερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά δεν γίνονται και αποκοπές, σε περίπτωση μη εξόφλησης του λογαριασμού.
Εν τω μεταξύ, όπως έχει γράψει το Businessenergy, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΡΑΕ ανέφεραν ότι η Ρυθμιστική Αρχή διαπιστώνει σοβαρές αποκλίσεις, που φθάνουν ως τα 150 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για δύο χρόνια, ανάμεσα στα ποσά που διεκδικεί η ΔΕΗ και σε αυτά που η Αρχή εκτιμά πως είναι το πραγματικό κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις συγκεκριμένες χρονιές. Συνολικά το κούρεμα αναμένεται να υπερβεί τα 300 εκατ, ευρώ και τελικώς η ΔΕΗ από τα 735,09 εκατ. ευρώ που διεκδικεί να πάρει τα 400 εκατ. ευρώ.
Μαζί με τη μείωση του ποσού που θα ανακτήσει η ΔΕΗ θα αλλάξει και ο τρόπος χρέωσης των καταναλωτών, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι αυξάνουν την κατανάλωσή τους από κάποια επίπεδα και πάνω. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εξομάλυνση της κλιμάκωσης της αύξησης
Παρά τις αλλαγές η επιβάρυνση στα τιμολόγια ρεύματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού η ΔΕΗ πέρα από τις τρέχουσες ΥΚΩ θα εισπράξει αναδρομικά και τα περίπου 400 εκατ. ευρω για τις σχετικές δαπάνες παρελθόντων ετών
Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ διεξάγει εδώ και μήνες έρευνα για το πραγματικό κόστος των ΥΚΩ, έχοντας ζητήσει σχετικά στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ κλπ.
Οι αλλαγές θα πρέπει να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν αποκλείεται να έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Η αναπροσαρμογή των ΥΚΩ δεν αφορά μόνον στους πελάτες της ΔΕΗ αλλά σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού, ανεξαρτήτως παρόχου. Προκειμένου δε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές, η ρύθμιση θα προβλέπει σταδιακή εξόφληση της επιβάρυνσης που θα προκύψει σε βάθος τριών ή τεσσάρων χρόνων.
Η ΔΕΗ έχει ζητήσει επίσημα από τη ΡΑΕ την αναθεώρηση των ΥΚΩ, υποστηρίζοντας ότι για ορισμένες χρονιές δεν λάμβανε τα ποσά που αναλογούσαν στις πραγματικές της δαπάνες. Συνολικά διεκδικεί μία διαφορά 735,09 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2012-2015.
Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι μία χρέωση που βαρύνει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών της ΔΕΗ κυρίως για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών προκειμένου τα τιμολόγια ρεύματος να είναι ίδια σε όλη τη χώρα.
Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, καθώς οι τοπικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν με πετρέλαιο, ενώ το διασυνδεδεμένο σύστημα χρησιμοποιεί φθηνότερο μίγμα καυσίμων (λιγνίτη, φυσικό αέριο και νερά).