Ούτε δέκα ημέρες δεν μεσολαβούν μέχρι την επόμενη δημοπρασία, ΝΟΜΕ, για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας και τη ΡΑΕ βρίσκονται επί ποδός, λόγω του ενδεχόμενου να αναβληθεί η δημοπρασία.
Ως γνωστόν, η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου.
Η μαραθώνια σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Ιουνίου, στο υπουργείο Οικονομικών για την οριστικοποίηση της τιμής εκκίνησης δεν κατέληξε σε συμφωνία, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, λόγω των ενστάσεων που πρόβαλε η ΔΕΗ για τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ, που προτείνει η ΡΑΕ.
Οι διαφωνίες της ΔΕΗ εδράζονται στη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που η ΡΑΕ εκτιμά τις επιπτώσεις στο λιγνιτικό κόστος της ΔΕΗ από το τέλος λιγνίτη.
Ας σημειωθεί ότι η νέα τιμή εκκίνησης, τα 32,05 ευρώ/MWh είναι αρκετά πιο κάτω από τα 37,37 ευρώ/MWh, το επίπεδο από το οποίο είχαν εκκινήσει οι προηγούμενες δημοπρασίες.
Προσπάθειες καταβάλλονταν προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να εκδοθεί εγκαίρως η υπουργική απόφαση και να προλάβει να δημοσιευτεί στο σχετικό ΦΕΚ η τη νέα τιμή εκκίνησης, καθώς οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει σε οριακό επίπεδο και είναι ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες να μην προλαβαίνουν να βγάλουν τις απαιτούμενες εγγυητικές.
Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή στις σχέσεις με την γενική διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ.
Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η ευρωπαϊκή έχουν επενδύσει πολλά στα ΝΟΜΕ ως βασικό εργαλείο, έστω και μεταβατικό, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Τα στοιχεία από τις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της αγοράς για το προϊόν αυτό, το οποίο και τις τρεις φορές απορροφήθηκε στο σύνολό του.
Στην πρώτη δημοπρασία, στις 25 Οκτωβρίου 2016, για τη διάθεση ποσότητας 460 MWh με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/ΜWh, η μέγιστη αποδεκτή προσφορά δεν απείχε σημαντικά, καθώς δεν ξεπέρασε τα 37,5 ευρώ/MWh. Oι δύο επόμενες δημοπρασίες που ακολούθησαν, στις 31 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 Απριλίου 2017 και πάλι για ετήσιας διάρκειας προϊόντα 146 MWh κάθε φορά, πέτυχαν υψηλότερες τιμές, τα 41,14 ευρώ/MWh στα ΝΟΜΕ του Ιανουαρίου και τα 40,02 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας την τιμή εκκίνησης κατά 3,77 ευρώ και 2,65 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.
Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών αναθεωρείται κάθε χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Βασική αιτία, όχι όμως και μοναδική, της τρέχουσας μείωσης της τιμής εκκίνησης είναι το κόστος των ρύπων, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την τιμή που είχε ληφθεί ως βάση για τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης στις 3 πρώτες δημοπρασίες.
Η μεθοδολογία υπολογισμού της ΡΑΕ συνεκτιμά και άλλους παράγοντες και επί ορισμένων από αυτούς έχουν εστιαστεί οι ενστάσεις της ΔΕΗ, η οποία υποστηρίζει ότι το μεταβλητό της κόστος έχει αυξηθεί, καθώς έχει μειώθηκε η λιγνιτική παραγωγή της και οι δαπάνες διαμοιράζονται σε μικρότερη παραγωγή.